Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPuna podrška izgradnji termoelektrane i cementare

Puna podrška izgradnji termoelektrane i cementare

TUZLA,  Predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Marinko Čavara podržao je danas projekat izgradnje termoelektrane i cementare u Banovićima, nakon što je posjetio Rudnik mrkog uglja “Banovići”.

“Ovo je firma koja radi kvalitetno, ima viziju i nastoji da budućim generacijama omogući normalnu egzistenciju na ovim prostorima”, rekao je Čavara.

On smatra da će se izgradnjom termoelektrane u Banovićima doprinijeti daljem razvoju preduzeća, otvaranju novih radnih mjesta i proširenju postojećih kapaciteta.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić istakao je da Rudnik “Banovići” zaslužuje podršku svih nivoa vlasti, jer u kontinuitetu bilježi privredni rast i rast investicionih ulaganja, što u budućnosti donosi nova zapošljavanja.

U toku je završna faza potpisivanja ugovora sa bankom i izgradnja termoelektrane mogla bi da počne već polovinom ove godine, navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

Direktor Rudnika “Banovići” Munever Čergić rekao je da će ovih dana biti pokrenuta i procedura u vezi sa cementarom, te dodao da postoji i usmena saglasnost federalne Vlade za to.

Pokrenuta je i procedura za izgradnju rudnika krečnjaka koji je potreban i za termoelektranu i za cementaru. Navedeno je da bi svi ovi projekti trebalo da u 2019. godini budu u završnoj fazi. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti