Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOMV otpisao imovinu vrijednu 1,5 milijardi evra

OMV otpisao imovinu vrijednu 1,5 milijardi evra

BEČ, Austrijska je kompanija u četvrtom tromjesečju otpisala oko 1,5 milijardi evra imovine u segmentu traganja i proizvodnje i 300 miliona evra u segmentu prerade.

Niske cijene nafte prisilile su austrijsku energetsku grupu OMV da u četvrtom tromjesečju otpiše ukupno 1,8 milijardi evra vrijednosti imovine, pokazali su u petak objavljeni preliminarni rezultati uoči objave nove poslovne strategije.

Austrijska je kompanija u četvrtom tromjesečju otpisala oko 1,5 milijardi evra imovine u segmentu traženja i proizvodnje i 300 miliona evra u segmentu prerade. Ujedno su snizili prognozu cijena nafte za ovu godinu i sada očekuju da će u prosjeku u Londonu iznositi 40 dolara za barel. Prije tri mjeseca procijenili su njezinu ovogodišnju razinu na 55 dolara za barel.

Prognozu su snizili po drugi puta od prošlogodišnjeg oktobra 2015., kada su iz istog razloga otpisali milijardu evra vrijednosti imovine. Kompanija koristi cijenu nafte kao osnovu za procjenu vrijednosti svojih naftnih i plinskih polja.

U aktualnom preliminarnom izvještaju za zadnja tri prošlogodišnja mjeseca navode takođe da bi iduće godine cijena nafte u prosjeku trebala iznositi 55 dolara za barel, te 65 dolara u 2018., 70 dolara u 2019. i 75 dolara od 2020. nadalje.

Pod dirigentskom palicom novog izvršnog direktora Rainera Selea OMV se fokusira na Rusiju zbog niskih troškova traganja za naftom i plinom. Portfelj im je inače opterećen skupom imovinom u Sjevernom moru koju su kupili prije nešto manje od tri godine za 2,65 milijardi dolara.

Sele će 18. februara u Londonu predstaviti novu poslovnu strategiju OMV-a a istog će dana kompanija objaviti i godišnji poslovni izvještaj. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti