Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRusija zainteresovana za razgovor sa OPEC-om

Rusija zainteresovana za razgovor sa OPEC-om

MOSKVA, Rusija je zainteresovana za razmjenu mišljenja sa drugim zemljama-proizvođačima nafte, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, poslije razgovora sa kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Abdulahom bin Zajedom Al Nahijanom.

“Zainteresovani smo da obezbijedimo zajedničko razumijevanje onoga što se događa na svjetskim energetskim tržištima, kao i za razmjenu mišljenja”, rekao je ruski šef diplomatije u Abu Dabiju, a prenosi agencija TAS.

“Organizovali smo takvu interakciju i razmjenili mišljenja s kolegama, kako iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), tako i sa državama izvan te organizacije”, naveo je Lavrov.

Prema njegovim riječima, “postoji zajednički interes u sadašnjoj situaciji i ta interakcija treba da se nastavi upravo u ovom obliku”.

“Takođe smo otvoreni i za druge oblike saradnje ako postoji opšti interes za održavanje sastanka između članica OPEK-a sa zemljama proizvođačima. Naravno da ćemo se pridružiti tom procesu i da ćemo biti spremni za djelovanje u onoj formi i u okviru onih parametara oko kojih se saglase sve strane”, rekao je Lavrov.

On je izrazio uvjerenje da je “dijalog i praćenje kretanja na tržištu nafte u interesu  svih strana”.

Iz OPEC-a je prošle nedjelje najavljeno da će u februaru biti održan sastanak tog “naftnog kartela” na kom bi se razmotrilo preduzimanje zajedničkih akcija za potencijalno smanjenje proizvodnje kako bi se podržale cijene “crnog zlata”, i navedeno je da je na taj skup pozvana i Rusija.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je tada rekao da je Moskva “potvrdila potencijalno učešće na tom sastanku”.

OPEC je ranije, u decembru prošle godine, odbacio pozive za smanjenje proizvodnje, opredijelivši se radije za borbu za tržišni udio. Biznis.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti