Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraBelgijanci grade vjetroelektrane u Srbiji

Belgijanci grade vjetroelektrane u Srbiji

BRISEL, Belgijski investitor će, kako je rečeno, podići dvije vjetroelektrane, a prethodno će izgraditi puteve koji će im omogućiti da transportuju svoju opremu.

Predsjednik Opštine Alibunar Predrag Belić i projekt menadžer belgijske kompanije “Vindvižn” Lazar Lazendić potpisali su ugovor o finansiranju i izvođenju radova na izgradnji i rekonstrukciji nekategorisanih puteva u obuhvatu budućih Vjetroelektrana Alibunar 1, snage 99 Mw i Alibunar 2, snage 75 Mw.

“Realizacijom ugovora se planira ishodovanje svih potrebnih dozvola, rekonstrukcija i izgradnja putne mreže atarskih puteva ukupne dužine do gotovo 60 kilometara, čime će se obezbijediti transport velikogabaritne opreme i komponenti vetrogeneratora”, rekao je prilikom potpisivanja ugovora Lazar Lazendić.

Interes lokalne zajednice u ovom projektu je da dobije unutar svoje katastarske opštine, mrežu uređenih, stabilnih i asfaltiranih atarskih puteva, koje će koristiti u cilju efikasnije poljoprivredne proizvodnje, najprije, a u budućnosti i lakši pristup i transport u međumjesnom saobraćaju.

“Potpisivanje ovog ugovora još jednom jasno potvrđuje namjeru naše lokalne samouprave da pruža punu podršku evropskim kompanijama koje žele da investiraju u naš kraj”, rekao je predsjednik Opštine Alibunar Predrag Belić. – Na ovaj način ujedno stvaramo uslove za unapređenje ekonomskog ambijenta, ne samo u opštini, već cijelom južnobanatskom regionu, pa i u Vojvodini.

Specifičnost saradnje sa kompanijom “Vindvižn” leži u činjenici da su oni svoja ulaganja usmerili u oblast energetike iz obnovljivih izvora energije, što praktično predstavlja budućnost. Belgijski investitor će, kako je rečeno, podići dvije vjetroelektrane, a prethodno će izgraditi puteve koji će im omogućiti da transportuju svoju opremu tokom realizacije projekta.

“Atarski putevi ostaju na korišćenje našim građanima, tako da možemo reći da se radi o svojevrsnoj donaciji našoj opštini. U ovom projektu Opština Alibunar ima ulogu investitora na rekonstrukciji i izgradnji atarske putne mreže, a kompanija “Vindvižn” je glavni finansijer”, dodao je Predrag Belić.

Ovaj ugovor je samo jedan u nizu već potpisanih i realizovanih sporazuma između ove kompanije investitora i alibunarske lokalne samouprave, kojima se otvaraju vrata kapitalnim investicijama u oblasti energetike. Dnevnik

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti