Petak 31. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasFaber: Jeftina nafta će uzrokovati bankrot Saudijske Arabije

Faber: Jeftina nafta će uzrokovati bankrot Saudijske Arabije

Švajcarski investitor Marc Faber smatra kako će Saudijska Arabija bankrotirati ukoliko se niske cijene nafte zadrže u sljedeće tri godine.

U kolumni napisanoj u Dailyreckoning.com, a koju prenosu Huffington Post, Faber izražava uvjerenje kako je za Saudijsku Arabiju ključno postojanje cijena na nivou od 80 dolara po barelu. Sve ispod toga znači problem države, kretanje prema bankrotu i evenutalni “povratak pustinji”.

“Možda je to i dobro za mir u svijetu jer Saudijska Arabija onda ne bi mogla finansirati teroriste IDIL-a i bilo koju drugu opasnu avanturu. Već na 40 dolara po barelu oni imaju ogroman problem. S druge strane, da bi se izvukli oni uvijek mogu pozajmiti novac. Ja im ga ne bih dao, ali neke vlade bi sigurno drugačije postupile”, piše Faber.

On smatra kako su se mnogi analitičari zaletjeli kada su predvidjeli da će se cijena nafte sa 90 dolara vratiti na 150.

“Isto tako, oni se zalijeću kada kažu da će nafta sada pasti na 10 dolara“, kaže Faber koji se sam ne usuđuje predviđati kretanja cijene sirove nafte.

“Trenutno je potražnja mala, a ponuda velika i to utiče na smanjenje cijena. Balans bi se održao na cijeni između 30 i 50 dolara. Ipak, da bi zarada postojala i da bi se pojačala želja za traženjem novih izvora, nafta mora biti na najmanje 60 dolara po barelu“, zaključio je Faber.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti