Subota 24. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte pale nakon dvije sedmice rasta

Cijene nafte pale nakon dvije sedmice rasta

LONDON, Nakon dvije sedmice rasta, cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su pale jer nije postignut napredak u razgovorima najvećih svjetskih proizvođača o smanjenju proizvodnje.

Cijena barela na londonskom tržištu u petak je iznosila 34,06 dolara, što je oko dva posto manje nego sedam dana prije, dok je na američkom tržištu cijena barela u petak snižena na 30,89 dolara, izgubivši na sedmičnom nivou više od osam posto.

Prošle sedmice cijene nafte su izuzetno oscilirale. Kada je na tržištima prevladala nada da će najveći svjetski proizvođači postići dogovor o smanjenju proizvodnje, cijene su rasle.

S druge strane, kada su podaci o rastu zaliha u SAD-u pokazali da je potražnja u toj zemlji slaba, cijene su se našle pod pritiskom.

Podaci o proizvodnji pokazuju tek ograničen utjecaj niskih cijena, pa je na globalnom nivou proizvodnja dosad smanjena za samo 100.000 barela dnevno, odnosno manje od 0,1 posto svjetske proizvodnje.

Razgovori između venecuelanskog ministra za naftu s kolegama iz drugih članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zasad nisu urodili značajnijim rezultatom.

S druge strane, cijene nafte podupirao je pad dolara, čiji je kurs prošle sedmice prema evropskoj i japanskoj valuti pao više od tri posto. Slabi dolar podupire cijene jer jača kupovinu nafte od strane zemalja s drugim valutama.

U posljednjih 18 mjeseci, otkako je počeo trend pada, cijene nafte potonule su s više od 100 na oko 30 dolara po barelu, što je posljedica velike proizvodnje, a slabosti potražnje zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, ponajviše kineske, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, prenosi Poslovni.hr. Fena

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti