Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiUskoro berza električne energije u Srbiji

Uskoro berza električne energije u Srbiji

BEOGRAD, Uskoro bi u Beogradu tebalo da počne da radi „Sepeks spot”, berza električne energije u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, a start je planiran za 17. februar.

Otvaranje berze struje bi, kako ističu stručnjaci, JP-u „Elektroprivreda Srbije” i drugim proizvođačima električne energije u Srbiji i regionu trebalo da omogući da viškove struje plasiraju na tržište i ostvare profit.
Zahvaljujući „Sepeksu”, EPS će moći da prodaje i kupuje struju na berzi na transparentan način.
EPS će, naime, imati mogućnost da trguje strujom s manje procedura nego sada. Pogotovo će biti povoljno to što će svoje viškove i manjkove struje moći da proda, odnosno pokrije kupovinom na dan unapred tržištu, što će mu omogućiti mnogo bolje plasmane od starog sistema trgovanja.
Po riječima urednice internet časopisa „Balkanmagazin” Jelice Putniković, postojanje berze električne energije je veoma dobar korak jer će omogućiti transparentnost na tržištu i doprineti konkurentnosti.
„Sepeks spot”, odnosno berza električne energije uvodi Srbiju u rang zemalja koje svim akterima na tržištu omogućavaju da električnom energijom trguju i na berzi, a ne samo da strujom trguju u međusobnim pogodbama – kaže Jelica Putniković.

„Sepeks” će podstaći razvoj konkurentnog, transparentnog i pouzdanog tržišta električne energije u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, čime će se povećati obim trgovine strujom u cijelom regionu.
Na „Sepeks” berzi će se trgovati po sistemu operativnog rada srpskog dan-unaprijed tržišta električne energije, što će doprinjeti uspostavljanju regionalnog tržišta struje u Jugoistočnoj Evropi.
Inače, berza električne energije „Sepeks” izrasla je iz „Elektromreže Srbije”, odnosno „Sepeks” je formiran kao zajedničko ulaganje srpskog operatera prenosnog sistema JP „Elektromreža Srbije” i Evropske berze električne energije.
Otvaranjem berze električne energije Srbija dobija još jedno savremeno tržište, a da li će EPS zarađivati, i koliko, zavisi od spretnosti njegovih predstavnika da trguju na „Sepeks” berzi kao i od ponude i potražnje.
Značaj postojanja berze električne energije je veliki, o čemu svedoči i to što su Hrvatska i Bugarska požurile da otvore svoje berze struje da ih Srbija ne bi pretekla. Na berzi električnom energijom mogu trgovati i veliki potrošači struje, naravno, ako ispune propisane uslove. Veliki kupci će moći da se snabdevaju i direktno na berzi, ako se registruju za berzu, ili preko trgovaca, koji će struju kupovati za njih – kaže Jelica Putniković.

Rad u skladu s najboljom evropskom praksom
Rad „Sepeksa” će se zasnivati na platformi za trgovinu ETS-a, koji „Epeks spot” koristi za rad na svim svojim tržištima u Centralnoj i Zapadnoj Evropi, dok će kliring i finansijsko poravnanje na „Sepeksu” obavljati klirinška kuća „European Commodity Clearing” AG, na način i u skladu s najboljom evropskom praksom u toj oblasti. Učesnici na „Sepeksu” imaće značajne koristi od primjenjenih visokih standarda, kako po pitanju trgovine, tako i po pitanju usluga kliringa. Dnevnik

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti