Utorak 28. Novembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSirova teksaška nafta 27 dolara, oboren 14-godišnji rekord

Sirova teksaška nafta 27 dolara, oboren 14-godišnji rekord

HJUSTON, Već šesti dan zaredom cijene američke sirove nafte kreću se prema sve manjim brojevima, a sličan scenarij dešava se i na berzi Starog kontinenta.

Jedina razlika je u tome što je crno zlato crpljeno u Sjevernom moru do tri dolara skuplje od američkog WTI-a. Cijene koje su dostignute danas su 27,5 dolara za teksašku i 30,5 za evropsku Brent sirovu naftu.

Kontinuitet padanja vrijednosti nafte od pet uzastopnih dana posljednji put je zabilježen sredinom januara, nakon čega je uslijedilo komešanje koje je uzrokovalo kretanje cijena slično pulsiranju srca.

Ipak, izgleda da je nemirnom kretanju cijena došao kraj, barem što se tiče februara i dosadašnjeg trenda kretanja vrijednosti.

Zbog razlike u cijeni, američka sirova nafta je nezavisno od evropske dostigla novi cjenovni rekord. Naime, cijena sirove nafte crpljena u SAD-u posljednji put je cijenu od 27,5 dolara po barelu dostigla u februaru 2002. godine.

Krajem januara Saudijska Arabija je zatražila sastanak OPEC-a kako bi se pokušalo doći do konsenzusa o smanjenju proizvodnje koja bi posljedično dovela do zaustavljanja pada cijena. Klix.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti