Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKapital grup želi uložiti 300 miliona KM u izgradnju solarnih elektrana

Kapital grup želi uložiti 300 miliona KM u izgradnju solarnih elektrana

SARAJEVO, Vlasnik firme “Kapital grup” iz Istanbula Idris Fatih Sahin i direktor Agencije za unapređenje stranih investicija /FIPA/ BiH Gordan Milinić razgovarali su o realizaciji investicionih projekata ove turske kompanije u BiH.

Riječ je o projektima solarne električne energije, vrijednosti 300 miliona KM, te projektima iz oblasti turizma i poljoprivrede, vrijednim nekoliko stotina miliona KM.

Projekti solarne električne energije podrazumijevaju u prvoj fazi realizaciju 100 megavata solarnih fotonaponskih elektrana širom BiH, od čega će na lokalitetu Bančići u Ljubinju biti izgrađena jedinstvena solarna fotonaponska elektrana.

Sve je spremno i za početak izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana “Čapljina-Neretva jedan”, “Ljubinje jedan”, “Mostar jedan” i “Mrkovići jedan”.

“Kapital grup” planira i izgradnju vjetroelektrana u prvoj fazi u visini od 250 megavati, saopšteno je iz Fipe.

Ova firma je vlasnik i osnivač firmi ITM “Kontrols” Sarajevo, “Solar” Sarajevo, “Solar” Ljubinje, “Smart energo-sistemi” Pale i “Energoinvest TAT”, koje čine okosnicu za veliki iskorak u povećanju proizvodnje solarne električne energije.

S obzirom da “Kapital grup” zajedno sa ITM “Kontrols” ulaže istovremeno i u proizvodnju zdrave hrane i turizam, uskoro će u Sarajevu otvoriti prvi u lancu specijalizovani butik “zdrava hrana-energija” gdje će se, između ostalih, plasirati određeni proizvodi iz eko-sela “Ekofutura” Hreša, “Biona” Vogošća, kao i proizvodi kooperanata iz projekta “Jahorina organik farm”. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti