Utorak 28. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCrne prognoze za naftaše: Cijena barela niska i u 2016.

Crne prognoze za naftaše: Cijena barela niska i u 2016.

LONDON, Direktor britanske naftne kompanije British Petroleum Bob Didlej izjavio je da je veoma pesimističan u pogledu cijena nafte u prvoj polovini 2016. godini.

On, međutim, smatra da bi odnos ponude i tražnje trebalo da se uravnoteži u drugom polugodištu.

“Već dvije godine smo pesimistični u pogledu cijena nafte, a veoma smo pesimistični i u pogledu prve polovine tekuće godine. Mislim da će biti veoma turbulentno i kolebljivo u prvom polugodištu”, izjavio je Didlej na Međunarodnoj naftnoj konferenciji u Londonu i dodao da će nivo cijena ostati prigušen, prenosi agencija France Press.

“Vjerujemo da će u jednom trenutku u drugoj polovini godine, u trećem ili četvrtom kvartalu, doći do uravnoteženja u odnosu dnevne ponude i tražnje. Do tada, svaki tanker i bazen na svijetu biće puni nafte”, izjavio je Didlej.

Cijene sirove nafte su od sredine 2014. godine pale sa nivoa od preko 100 dolara za barel na aktuelnih oko 30 dolara za barel, zbog hronične prezasićenosti tržišta, slabe tražnje i usporavanja rasta globalne ekonomije, a naročito ključnog potrošača, Kine, prenosi agencija France Press.

Cijene nafte tipa “brent” i WTI su 20. januara pale na 12-godišnji minimum, odnosno na 27,10 dolara i 26,19 dolara po barelu respektivno.

U današnjem trgovanju, cijene te dvije vrste nafte su bile za dva do tri dolara iznad nivoa od 20. januara. Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti