Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCROPEX krenuo dan ranije s tržištem električne energije

CROPEX krenuo dan ranije s tržištem električne energije

ZAGREB, Hrvatska berza električne energije (CROPEX) krenula je s dan-unaprijed tržištem električne energije u Hrvatskoj te je prvoga dana, u srijedu, ukupno trgovano 476 megavatsati (MWh), a u četvrtak 358 MWh.

Po podacima s internet stranice CROPEX-a, u srijedu se trgovalo po prosječnoj cijeni od 23,43 eura po MWh, a u četvrtak po prosječnoj cijeni od 28,22 eura po MWh.

CROPEX i Nord Pool, vodeća europska burza električne energije, pokrenuli su dan-unaprijed tržišta električne energije u Hrvatskoj u srijedu, 10. veljače i s tim je danom ono operativno uključeno kao dio Eu povezanog tržišta električne energije (MRC – Multi Regional Coupling).

Pokretanje dan-unaprijed tržišta električne energije uslijedilo je nakon testiranja tijekom siječnja ove godine. To je rezultat sporazuma iz 2015. godine kojim Nord Pool pruža uslugu CROPEX-u, a što uključuje implementaciju i vođenje sustava za trgovanje na hrvatskom dan-unaprijed tržištu električne energije.

U povodu uspješnog pokretanja hrvatskog dan-unaprijed tržišta električne energije direktor CROPEX-a Silvio Brkić ističe kako to “predstavlja povijesni datum za razvoj tržišta električne energije u Republici Hrvatskoj, pružajući po prvi put veleprodajnu cijenu električne energije, na transparentnom, liberaliziranom i konkurentnom trgovačkom okruženju za dobrobit hrvatskih tržišnih sudionika, kao i sudionika iz EU i zemalja Energetske zajednice”.

“Ovo postignuće nas obvezuje da nastavimo ulagati još veće napore u ostvarenju započetih aktivnosti usmjerenih na potpunu integraciju hrvatskog tržišta električne energije u jedinstveno dan-unaprijed i unutardnevno tržište električne energije EU”, Brkićeva je izjava koja se prenosi u objavi CROPEX-a.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) imenovala je CROPEX kao NEMO burzu (Nominated Electricity Market Operator) za jedinstveno provođenje povezivanja dan-unaprijed i unutardnevnog tržišta električne energije, na početno razdoblje od četiri godine.

CROPEX je u drugoj polovici siječnja ove godine najavio kako će 10. veljače biti održana prva dražba na CROPEX ‘dan unaprijed’ tržištu električne energije, a tada su najavili da, takođe u saradnji s Nord Pool-om, tokom ove godine planiraju pokrenuti hrvatsko unutardnevno tržište električne energije u cilju pružanja dodatnih mogućnosti trgovine i koristi za svoje članove.

Hrvatsku burzu električne energije osnovali su u svibnju 2014. godine Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) i Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), radi organiziranja trgovanja za fizičku isporuku električne energije na području Hrvatske te povezivanja s drugim burzama električne energije. Seebiz.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti