Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGas jeftiniji za 14 odsto

Gas jeftiniji za 14 odsto

SARAJEVO, Nadzorni odbor “Bh. gasa” donio je odluku o sniženju cijene plina za nešto više od 14 odsto, s primjenom od 1. januara 2016. godine, prihvativši tako prijedlog Uprave ove kompanije.

“Donesena je odluka o sniženju cijene na 550 KM za hiljadu kubika. Očekujemo da će Vlada FBiH u narednoj sedmici to i potvrditi”, kazao je u petak Armin Zulkić, predsjednik NO “Bh. gasa”.

U “Bh. gasu” su nedavno, prilikom predlaganja sniženja cijene plina, izrazili očekivanje da će se ono u istom procentu odnositi na krajnje potrošače, odnosno građane Sarajeva.

Zulkić je naglasio da su računi za januar krajnjim potrošačima već stigli, ali da vjeruje da će “Sarajevogas”, koji je njihov najveći potrošač, na narednim računima napraviti ispravke.

Nusret Palavra, šef Službe marketinga “Sarajevogasa” i portparol ove distributivne firme, ustvrdio je da će cijene uskladiti s odlukom Vlade FBiH kada je ona donese, ali i da je pitanje da li će Vlada odlučiti da umanjenje cijene bude od 1. januara ili od 1. februara.

U sarajevskim “Toplanama” kazali su da ne mogu u ovom trenutku reći hoće li i oni pratiti korekciju cijena dok ne dođe odluka o tome, napomenuvši da o njihovoj cijeni odlučuje Vlada Kantona Sarajevo.

U oktobru prošle godine je “Bh. gas” snizio cijenu za deset odsto, ali su “Toplane Sarajevo” podigle cijenu grijanja. To je obrazloženo time da je prije odluke “Bh. gasa” usluga “Toplana” trebalo da bude povećana za 35 odsto, a nakon sniženja cijene gasa povećana je za 15 odsto. Nezavisni novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti