Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostKakanj u sistemu reciklaže ambalažnog otpada

Kakanj u sistemu reciklaže ambalažnog otpada

 

Opšina Kakanj je potpisala ugovor o poslovnoj saradnji s Društvom za postupanje s ambalažnim otpadom “Ekopak” Sarajevo kojim je dogovorena saradnja na projektu “Razvoj primarne selekcije ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada u općini Kakanj”.

Prema dogovoru u gradskoj jezgri Kaknja uspostaviti će se šest ‘ekootoka’ na kojima će biti kontejneri za plastiku, metal i višeslojne materijale, papir i za staklo. Osim toga, ‘Ekopak’ će dostaviti i odgovarajući broj velikih komunalnih kanti za tri srednje i šest centralnih osnovnih škola, kao i za 19 područnih škola, u koje će se razvrstavati plastika i papir. “Ekopak” će izvršiti i pripremu, te distribuciju promotivnih materijala, a organizirat će predavanja u školama i vrtićima o značaju reciklaže ambalažnog otpada, dok će za najmlađe biti organizirane predstave pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”.

Prema ugovoru s partnerom kakanjsko Komunalno preduzeće “Vodokom” će o svom trošku izvršiti građevinske radove na uređenju površina na kojima će se nalaziti ‘ekootoci’, izvršit će postavljanje setova kontejnera, te će školama dostaviti setove kanti, te redovno vršiti pražnjenje ambalažnog otpada prikupljenog kroz ‘ekootoke’.

Nakon potpisivanja ugovora, predstavnik “Ekopaka” Hasan Ahmetspahić uručio je načelniku Nerminu Mandri certifikat kojim se ozvaničava ulazak općine Kakanj u sistem reciklaže ambalažnog otpada. energetikaq.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti