Ponedjeljak 15. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaProdaje se hidroelektrana u kojoj su čuvane robne rezerve JNA

Prodaje se hidroelektrana u kojoj su čuvane robne rezerve JNA

NOVA VAROŠ, Opština Nova Varoš zainteresovana je da od Vojske Srbije kupi mini hidroelektranu u Bistrici.

Hidroelektrana je izgrađena prije 30 godina za potrebe tunela namijenjenih čuvanju robnih rezervi tadašnje Jugoslovenske narodne armije.

“Radovi na izgradnji i opremanju tunela za robne rezerve su odavno napušteni a pošto je skinuta oznaka vojne tajne sa objekata u Bistrici, Vlada Srbije će ovih dana donijeti odluku o prodaji mini elektrane“, rekao je novinarima načelnik Zlatiborskog okruga i predsjednik opštine Nova Varoš u tehničkom mandatu Dimitrije Paunović.

Prednost u kupovini imaće opština na čijoj je teritoriji izgrađena.

“Mi očekujemo nam se odobri i višegodišnja otplata objekta kroz efekte koje bude donosila elektrana. Mi smo takvu odluku usvojili u lokalnoj Skupštini i spremni smo da se pojavimo kao zainteresovani kupac”, kaže Paunović.

Kako se nezvanično saznaje, početna cijena mini hidroleketrane biće oko 100 miliona dinara, a upućeni kažu da će još toliko para biti potrebno za dodatne radove kako bi počela da se proizvodi struja.

U novovaroškoj opštini kažu da bi ta ulaganja finansirali kreditom koji bi otplaćivali prodajom struje.

Gradnja tunela u selu Bistrica, pored Limskog jezera, na raskrsnici puteva za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš, započela je prije trideset godina, a radovi su prekinuti 1996. zbog nedostatka novca. U međuvremenu je ovaj podzemni objekat bivše JNA dospevao u žižu javnosti, u prvom redu zbog tajnosti u kojoj je građen, ali i nagađanja o povremenom korišćenju i opasnosti po zdravlje građana. Lavinu glasina i strepnje mještana pokretala je i serija podrhtavanja tla i „gorskih udara” u Limskoj. Energetika.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti