Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCijena goriva sve bliža marki

Cijena goriva sve bliža marki

BANJALUKA, Cijene goriva na benzinskim pumpama u RS od petka su niže i do deset feninga po litru u odnosu na prošli, dostižući višegodišnji minimum od 1,37 maraka.

Vozače, koji koriste evrodizel ova vijest je i te kako obradovala, jer je cijena goriva sve bliža marki.
Ipak, to nije dovoljan razlog da bi o pojeftinjenju svojih usluga razmišljali prevoznici, mlinari, pekari i drugi.
Lani u ovo doba gorivo na benzinskim pumpama bilo je skuplje za više od pola marke, sve do polovine decembra prošle godine, kada je cijena vrtoglavo počela da opada.
Na banjalučkim benzinskim pumpama ističu da su, uprkos činjenici da je nabavna cijena goriva prošle sedmice i do nekoliko puta mijenjana, cijene goriva i dalje u padu.
Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak podsjetio je da distributeri nafte i naftnih derivata konstantno prate kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu i shodno tome koriguju cijene čim dođe do promjena.
– Cijene goriva su korigovane i ove sedmice u RS i pozitivne efekte će imati na privredna društva kod kojih je gorivo značajnija stavka u poslovanju, kao i na građane – rekao je Berak.
Dodao je da je pojeftinjenje goriva na benzinskim pumpama u RS usko povezano sa cijenama sirove nafte na svjetskom tržištu, kao i sa kursom dolara od kojeg takođe zavisi po kojoj cijeni će distributeri nabavljati naftu u Srpskoj.
– U RS tržište je regulisano na principu slobodnog formiranja cijena i distributeri nafte i naftnih derivata imaju mogućnost da sami određuju kada i koliko će promijeniti cijenu svojih proizvoda – istakao je Berak.
Prema njegovim riječima, s obzirom na to da u RS ima veliki broj pumpi, a u skladu sa tržišnim principima, velika konkurencija je takođe jedan od faktora koji određuje cijenu goriva.
Stav prevoznika je da će do pojeftinjenja cijene prevoza doći samo kad cijena goriva bude 1,20 KM po litru. Uprkos ovom novom pojeftinjenju cijene neće mijenjati ni pekari ni mlinari, jer, kako kažu, za pojeftinjenje nema prostora. Glas Srpske

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti