Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPad cijena nafte uštedio Srbiji 600 miliona dolara

Pad cijena nafte uštedio Srbiji 600 miliona dolara

BEOGRAD, Srbija je lani za kupovinu sirove nafte potrebne domaćem tržištu potrošila oko 40 odsto novca manje nego 2015, zahvaljujući padu cijena tog energenta, i ostvarila uštedu od 600 miliona dolara, piše novosadski Dnevnik.

List podsjeća da je u junu 2014. barel nafte tipa “brent” koštao oko 110 dolara i da od tada cijena gotovo stalno pada, a sada je na nivou od oko 30 dolara za barel, što je i više nego tri puta jeftinije nego prije 20 mjeseci.

Tako značajan pad cijene sirove nafte, dodaje se u tekstu, odrazio se i na prosječnu cijenu “crnog zlata”, jer je 2015. godine ona bila oko 54 dolara, dok je godinu ranije iznosila oko 98,50 dolara.

“Na domaće tržište godišnje se uveze oko 1.860.000 tona sirove nafte, odnosno oko 13.500.000 miliona barela. Uz prosječnu cijenu sirove nafte tipa ‘brent’ od 54 dolara, 2015. godine je za njenu kupovinu na svjetskom tržištu trebalo izdvojiti oko 733,2 miliona dolara, dok je godinu ranije, uz prosječnu cijenu ‘brenta’ od oko 98,5 dolara barel, za te namjene bilo potrebno čak 1.337.433.000 dolara”, navodi Dnevnik.

List prenosi i mišljenje sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislava Mićovića, da je pad cijene sirove nafte na svjetskom tržištu nesumnjivo doveo do smanjenja odliva deviza, i to je dobra strana sniženja cijena nafte, prenosi Tanjug.

“S druge strane, uticaj pada cijena nafte na naftnu privredu je drugačiji jer se, zbog nedostatka novca, ugrožava, odnosno smanjuje investiranje u istraživanje i proizvodnju nafte”, kaže Mićović.

Djelatnosti i aktivnosti koje preduzimaju naftne kompanije su veoma skupe i uz ovako niske cijene, kakve su sada, nedostaje novac koji bi se ulagao u te oblasti, i to prije svega u regonima gdje su i istraživanje i proizvodnja nafte složeniji, a prije svega u moru i polarnim predjelima, dodao je on.

“…Svako ima granicu do koje je proizvodnja nafte ekonomična, a ona je najniža na Bliskom istoku, gdje je nafta najpristupačnija i proizvodnja najekonomičnija. Ukoliko potraje period ovako niskih cijena nafte, za desetak godina bi se mogao pojaviti problem nedostatka te sirovine”, rekao je Mićović za novosadski Dnevnik. Energetika.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti