Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraKina prestigla EU u korišćenju vjetra kao izvora energije

Kina prestigla EU u korišćenju vjetra kao izvora energije

PEKING, Kina je pretekla Evropsku uniju i postala najveći region u svijetu po proizvodnji energije iz vjetra, zahvaljujući enormnom broju instaliranih vjetroturbina prošle godine, pokazao je izvještaj Svjetskog savjeta za energiju vjetra (Global Wind Energy Council, GWEC).

Kina je instalirala gotovo polovinu od ukupno 63 gigavata novih vjetroturbina izgrađenih u 2015. godini, tako da sada posjeduje oko trećine ukupne svjetske instalirane snage vjetroelektrana, navodi se u izvještaju GWEC-a, a prenosi Fajnenšel tajms.

To je gotovo duplo veći procenat od onog koji ima SAD (17 odsto) i tri puta veći od Njemačke (10 odsto), koja ima najveće kapacitete, prema podacima Savjeta.

Ukupni kapaciteti vjetroenergije povećani su lani na 432 GW, pošto su se države i kompanije okrenule energiji sa niskom emisijom ugljenika uoči međunarodnih pregovora u Parizu namijenjenih smanjenju emisije iz fosilnih goriva.

Kina nije jedino tržište u usponu koje je pokazalo ubrzan rast izgradnje vjetroelektrana, navodi britanski list i dodaje da Indija danas nadilazi Španiju kao četvrto najveće tržište, prenosi Tanjug.

“Svjedoci smo da se otvaraju nova tržišta širom Afrike, Azije i Latinske Amerike, koja će postati tržišni lideri u sljedećoj deceniji”, kaže generalni sekretar GWEC-a Stiv Sojer.

Peking očekuje da obnovljivi izvori energije, uključujući vjetar, sunce, nuklearne i vodne snage, čine 30 odsto ukupnog energetskog miksa zemlje do 2020. godine. Nefosilne izvore energije će, međutim, i dalje nadmoćno “tući” ugalj, sa udjelom od 60 odsto.

Ipak, kako raste broj kineskih energetskih postojenja na vjetar i sunce, tako raste i procenat neiskorišćenosti njihove instalisane snage, navodi se u izvještaju.

Dio razloga leži u tome što je proizvodnja struje iz ovih izvora zavisna od vremenskih prilika, a i dalje ne postoje sistemi za skladištenje proizvedenog viška električne energije, kao i zbog rastućih kapaciteta u proizvodnji struje iz drugih izvora, prenosi britanski dnevnik. energetika.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti