Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMoody's potvrdio kreditni rejting i stabilne izglede HEP-a

Moody's potvrdio kreditni rejting i stabilne izglede HEP-a

ZAGREB, Agencija Moody's potvrdila je u petak važeći ‘Ba2’ kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede (HEP) i stabilne izglede zbog dobre financijske pozicije kompanije

Potvrda rejtinga odražava očekivanja, poručuje u priopćenju Moody's, da će HEP moći održavati financijski profil, unatoč trenutačnim ograničenjima cijena energenata i rizicima da se takva situacija produži, s obzirom na HEP-ovu skromnu razinu duga i poslovni miks tvrtke.

“Tačnije, potvrda rejtinga priznaje finanswijsku fleksibilnost HEP-a da izdrži moguće produženo razdoblje nižih cijena struje”, poručio je Moody's.

Kao i drugdje u Europi, cijene struje na Balkanu pale su u proteklih godinu dana, ali su nešto više u odnosu na cijene u zapadnoj Evropi, s obzirom na vrlo ograničene kapacitete međupovezanosti. HEP dominira na hrvatskom tržištu, s udjelom od otprilike 84 odstona tržištu maloprodaje struje.

Potvrda rejtinga HEP-a odražava njegovu vertikalno integriranu poziciju na hrvatskom tržištu struje, gdje tvrtka ima koristi od 84-odstotnog udjela, njegov proizvodni miks, s visokim udjelom jeftinije proizvodnje struje, i zdrav finansijski profil kompanijes niskim nivoom dugova i snažnom kreditnom metrikom.

S druge strane, rejting je ograničen zbog nedostatka diverzifikacije HEP-a u pogledu prisustva na tržištu, razvoja regulatornog okvira u Hrvatskoj, volatilnosti zarade zbog ovisnosti o nestabilnosti hidro-proizvodnje i značajnog investicijskog programa, koji uključuje nove proizvodne kapacitete i zamjenu zastarjele imovine.

Stabilni izgledi HEP-ovog rejtinga odražavaju ocjenu Moody'sa da će tvrtka održati financijski profil u skladu s kategorijom rejtinga i da će njen rejting ostati nepromijenjen ako dođe do negativnog pritiska na kreditni rejting Hrvatske.

S obzirom na negativne izglede rejtinga Hrvatske, Moody's ne očekuje pritisak na povećanje rejtinga HEP-a u kratkom roku. Unatoč tome, rejting HEP-a mogao bi porasti ako kompanija pokaže stabilniji poslovni i profil novčanog toka. To bi se moglo postići u slučaju promjena u sadašnjem profilu proizvodnje i/ili promjena u regulatornom okruženju.

HEP-ove zarade ostaju izložene brojnim faktorima na koje uprava kompanije ne može utjecati, poput padalina i cijena sirovina i energije na regionalnim tržištima, poručuje Moody's.

Kao dominantna kompanija u zemlji, HEP je također izložen mogućem dodatnom smanjenju udjela u segmentu opskrbe zbog liberalizacije tržišta. Ako neki od tih rizika rezultira slabljenjem HEP-ove likvidnosti i/ili finansijske pozicije, rejtingkompanije mogao bi se naći pod negativnim pritiskom, zaključuje Moody's.  Seebiz

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti