Srijeda 28. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetra"EOL prvi" gradi prvi vjetropark u Republici Srpskoj

“EOL prvi” gradi prvi vjetropark u Republici Srpskoj

NEVESINJE, Poslije desetogodišnjeg istraživanja potencijala vjetra u Hercegovini, ove godine trebala bi započeti izgradnja prvog vjetroparka u Republici Srpskoj. Koncesionar je tvrtka “Eol prvi”, sa sjedištem u Nevesinju.

Najpogodnija lokacija za to je planina Trusina, jugoistočno od Nevesinja. Rezultati istraživanja potencijala vjetra pokazali su, između ostalog, da je prosječna godišnja brzina vjetra na Trusini iznad osam metara u sekundi.

Prema tvrdnjama koncesionara, veća je za oko četrdeset posto u odnosu na europski prosjek, a za trideset posto u odnosu na lokalitete u regiji na kojima su već izgrađeni vjetroparkovi.

Vjetropark “Trusina” biti će građen na tri lokaliteta. Umjesto prvobitnih sedamnaest, biti će podignuto 15 turbina, pojedinačne instalirane snage 3,3 megavata. Visina stupova je 84 metra.

“Smanjili smo sa 51 megavat na 49,5, ali smo uskladili snagu sa propisima Regulatorne komisije za energetiku”, rekao je Zlatko Mandžuka direktor “Eol prvi” Nevesinje.

Mandžuka je potvrdio da će isporučitelj turbina biti danski “Vestas”. Od dobivanja koncesije, krajem 2012. zbog usklađivanja stanja na terenu sa tehničkim rješenjima, rokovi za izgradnju su prolongirani. Potpisane su i dvije izmjene koncesijskog ugovora, prenose agencije.

“Nama je cilj sačuvati invesitora i sačuvati koncesiju. Paralelno vodimo i aktivnosti za vjetropark Hrgud koji će graditi Elektroprivreda RS”, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Vrijednost projekta “Trusina” je oko 145 miliona maraka, od čega 87 odsto kapitala ulaže britanska firma “Kermas”, deset posto “Eol prvi”, a tri posto je obaveza Općine Nevesinje.

Montaža turbina i priključenje na mrežu planirani su za narednu godinu. Sa vjetroparkom “Hrgud”, u opštini Berkovići, obje vjetroelektrane bi imale instaliranu snagu od oko stotinu megavata. Energetika.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti