Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaBiH-Nepal: Moguća saradnja u oblasti korišćenja hidropotencijala

BiH-Nepal: Moguća saradnja u oblasti korišćenja hidropotencijala

KATMANDU , Ambasador BiH za Nepal sa sjedištem u NJu Delhiju Sabit Subašić i nepalski ministar inostranih poslova Kamal Tap razgovarali su o mogućnostima saradnje u oblasti korištenja hidropotencijala.

Tokom susreta u Katmanduu istaknuto je da BiH ima značajna iskustva u korištenju hidropotencijala, posebno kada je riječ o proizvodnji električne energije, a što bi moglo pomoći Nepalu u eksploataciji ogromnog hidropotencijala koji ima. Sagovornici su razgovarali o saradnji u oblasti promocije i korištenja turističkih potencijala jer obje zemlje imaju veliku perspektivu u turizmu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Subašić je informisao Tapa o izgradnji škole u regiji Katmandu, za koju je, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Nepal, sredstva obezbjedio Savjet ministara BiH. Tapa je izrazio zahvalnost BiH na dodijeljenoj pomoći i naglasio da bi škola trebalo da bude simbol trajne saradnje i prijateljstva dvije zemlje. Subašić i Tapa su konstatovali da, iako su odnosi BiH i Nepala veoma prijateljski, postoje uslovi da se na konkretnim projektima razvijaju. Na sastanku je dogovoreno da će nepalska strana inicirati pokretanje procedure radi potpisivanja ugovora o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti