Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasĐokić: Tražićemo da se modernizacija postrojenja u Rafineriji nafte Brod odgodi do...

Đokić: Tražićemo da se modernizacija postrojenja u Rafineriji nafte Brod odgodi do 2020. godine

BROD, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Brodu da će Republika Srpska putem Akcionog plana zatražiti od Sekretarijata energetske zajednice da se do 2020. godine prolongira rok u kojem Rafinerija nafte Brod treba da završi modernizaciju postrojenja.

Đokić je rekao da je, prema direktivama EU, do 2017. godine trebalo završiti modernizaciju postrojenja u Rafineriji nafte Brod, a Srpska će predložiti da se taj period pomjeri za 2020. godinu, što je uradila i Srbija, jer je riječ o vrlo važnom investitoru – ruskoj kompaniji “Zarubežnjeft”, koja zapošljava nekoliko hiljada ljudi i “hrani” nekoliko opština Republike Srpske, a značajno puni i budžet BiH.

“Očekujem da će prema našem stavu biti puno razumijevanja unutar BiH i da će i drugi u okviru Sekretarijata Energetske zajednice to razumjeti zato što moramo zaštititi ovako važnog investitora”, rekao je Đokić i dodao da takvog investitora treba respektovati na poseban način, što očekuje da učine i sve institucije u BiH, naročito u Federaciji BiH.

Đokić je rekao da Srpska izuzetan značaj daje velikim investitorima, te podsjetio da je “Zarubežnjeft” jedan od najvećih investitora u Republici Srpskoj i u samom vrhu u BiH.

On je podsjetio da je Rafinerija nafte Brod uradila mnogo na ispunjenju evropskih ekoloških standarda koji se, prije svega, odnose na smanjenje zagađenja sumporom i njegovoj zastupljenosti u pojedinim produktima, u šta je investirala 260 miliona evra.

“Koncentracija sumpora u tim produktima je još uvijek nešto iznad dozvoljenih evropskih standarda i vrijednosti, ali do sada su na nivou BiH u nekoliko navrata donesene odluke da ovi proizvodi mogu da budu plasirani na domaće tržište”, podsjetio je Đokić.

On je ukazao da BiH treba da smanji zavisnost od uvoza naftnih derivata i zaštiti domaću proizvodnju, naročito jer domaći proizvođači mogu da ispune sve zahtjeve tržišta BiH, jer i dalje značajan dio prometa tečnih energenata dolazi iz uvoza.

Ministar Đokić je danas u Brodu sa rukovodstvom “Optima grupe” razgovarao o dugovanju toplana gradova Banjaluke i Prijedora prema Rafineriji nafte za isporučeni mazut od 24 miliona KM, te najavio da će razgovori o ovom problemu biti nastavljeni narednih dana.

Na sastanku je utvrđeno da “Optima grupa” uveliko radi na smanjenju problema emisije štetnih gasova i da je, pored značajnog ulaganja u rješavanje ovog pitanja do sada, planirano i dalje ulaganje, te poštovanje svih evropskih ekoloških standarda.

Đokić, koji je danas obišao i postrojenja Rafinerije nafte Brod, rekao je da “Optima grupa”, u skladu sa planom reprograma, veoma odgovorno ispunjava sve svoje obaveze prema Poreskoj upravi i Vladi Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali generalni direktor “Optima grupe” Andrej Ozerov, generalni direktor Rafinerije nafte Andrej Getinger, generalni direktor Rafinerije ulja Modriča Jevgenij Kočnev, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić.

Tema sastanka je bila modernizacija Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča, gasifikacija rafinerije i ekološki aspekti rada.

“Posebno pitanje koje smo danas razmatrali jeste modernizacija postrojenja obe rafinerije kao i ekološka pitanja emisionih gasova, te uzajamna dugovanja između preduzeća unutar `Nestro grupacije`”, izjavio je Ozerov.

Ozerov je naglasio da su svi finansijski izvještaj o poslovanju “Optima grupe” javno dostupni na uvid svim zainteresovanim građanima, te demantovao informacije o napuštanju tržišta BiH i prelasku Rafinerije u vlasništvo drugom investitoru. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti