Utorak 23. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIran vjeruje da svijet proizvodi previše nafte

Iran vjeruje da svijet proizvodi previše nafte

TEHERAN, Iran vjeruje da globalni sporazum o zamrzavanju nivoa proizvodnje nafte neće biti dovoljan da utiče na rast cijena, pošto je proizvodnja prevelika, rekli su izvori iz iranske naftne industrije.

Iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh i njegove kolege iz Katara, Iraka i Venecuele razgovarali su u Teheranu o obimu svjetske proizvodnje.

Strani zvaničnici pokušali su da ubijede Iran da se priključi globalnom paktu o ograničavanju proizvodnje, koji su usaglasili lider OPEK-a Saudijska Arabija i Rusija, dva najveća svjetska izvoznika. Zanganeh je, pažljivo birajući riječi, podržao tu inicijativu kao prvi korak ka vraćanju ravnoteže na tržište, kako bi cijene porasle sa decenijskog minimuma.

Teheran je na sastanku insistirao da treba da dobije svoj dio tržišta, koji je izgubio tokom godina u kojima je bio izložen sankcijama. Iranski zvaničnici kažu da je svijet, bez obzira na ono što uradi Teheran, preplavljen naftom koju niko ne želi.

“Potrebno je učiniti nešto kako bi se smanjila količina tih dodatnih barela. Zamrzavanje za one koji proizvode maksimalnu količinu ne pomaže tržištu”, rekao je iranski zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

Drugi iranski izvor izjavio je da o globalnom naftnom paktu treba razgovarati kada zemlje koje trenuto proizvode veće količine, prvenstveno Saudijska Arabija, smanje proizvodnju, a Iran dostigne nivo iz vremena prije sankcija.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti