Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPotpisan Sporazum o elektrifikaciji 40 povratničkih domova

Potpisan Sporazum o elektrifikaciji 40 povratničkih domova

GLAMOČ,  Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potpisala je danas u Glamoču Sporazum o saradnji na realizaciji projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih lica i povratnika, a projekat se finansira iz sredstava koja su izdvojena 2012. i 2013. godine za opštine Glamoč, Dobretići, Gacko i Ravno.

Vrijednost projekta je 267.500 KM, a nakon njegove realizacije struju će dobiti 40 povratničkih domova u navedenim opštinama.

Borovčeva je prilikom potpisivanja sporazuma istakla da je Savjetu ministara BiH cilj rješavanje egzistencijalnih problema povratničke populacije u BiH kao jedne od najugroženijih kategorija stanovništva.

“Nažalost, i 20 godina nakon rata ova populacija nema ni minimalne uslove za povratak, nemaju struju, putnu infrastrukturu, niti mogućnost zapošljavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja”, istakla je Borovčeva.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH iniciralo rješavanje problema elektrifikacije, za šta je od 2008. godine do danas izdvojeno 14,5 miliona KM, čime je u više od 60 opština omogućeno priključenje 2.000 obnovljenih stambenih jedinica povratnika na elektromrežu.

Sporazum su potpisali i načelnici opština Glamoč, Dobretići, Gacko i Ravno, te direktor Fonda za povratak BiH, direktor “Elektrohercegovine” iz Trebinja i predstavnici mostarske “Elektroprivrede”.

Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH izdvojila je u martu 2013. godine, iz sredstava za 2012. i 2013. godinu, 1.400.000 KM za potrebe elektrifikacije, kako bi na elektrodistributivnu mrežu bilo priključeno 400 obnovljenih povratničkih domova u 20 opština BiH.

Borovčeva će danas posjetiti porodicu Velagić, koja se 1999. godine vratila u selo Dragnjići, u mjesnoj zajednici Vrba kod Glamoča. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti