Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPrelazak prijedorske "Toplane" sa mazuta na biomasu finansijski neupitan

Prelazak prijedorske “Toplane” sa mazuta na biomasu finansijski neupitan

PRIJEDOR, -Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da je opravdanost prelaska prijedorske “Toplane” sa mazuta na biomasu neupitna sa finansijskog aspekta, bez obzira na to što je cijena grijanja za potrošače za sada ostala ista kao i kad je korišten mazut.

“Mazut je koštao 5,5 miliona maraka za potrebe jedne sezone grijanja, dok je ukupan prihod `Toplane` bio maksimalno 4,5 miliona KM, tako da je to bio nepremostiv gubitak na supstanci. Biomasa će koštati 1,8 miliona KM, što je više nego trostruko jeftinije od mazuta”, rekao je Pavić.

On je dodao da “Toplana” zbog ovakvog nesrazmjera u prihodima i cijeni mazuta ima velike kredite koje je uzimala za nabavku energenta i da sada predstoji otplata tih kredita, a nakon tri godine grejs perioda počeće otplaćivati i kredit od sedam miliona evra Evropskoj banci za obnovu i razvoj /EBRD/ kojim je investicija prelaska sa mazuta na biomasu i realizovana.

“Predstavnici ove banke u više navrata rekli su da je prijedorska `Toplana` najbrže realizovan projekat koji su oni kreditirali u BiH i jedini na koji nisu aktivirani penali na nepovučena novčana sredstva”, rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, nova investicija dovešće do ogromnih ušteda dugoročno, ali zbog nagomilanih kreditnih obaveza trenutno nema prostora za smanjenje cijene grijanja potrošačima.

“Ima prostora za dodatne investicije poput mogućeg proširenja toplovodne mreže na naselja u gradu koja nisu do sada bila priključena na centralno grijanje, kao što je Lukavica i neka druga, čime bi se takođe uvećao prihod ovog preduzeća”, dodao je Pavić.

On je naveo da i EBRD sa projektom “Toplane”, kao i SEKO sa projektom prijedorskog “Vodovoda”, na svojim predstavljanjima širom svijeta na različitim događajima grad Prijedor koriste kao primjer dobre prakse, zbog čega su sa ovim gradom zainteresovani i za saradnju ubuduće. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti