Nedjelja 3. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasU SAD zalihe nafte rekordne u 80 godina, cijene padaju

U SAD zalihe nafte rekordne u 80 godina, cijene padaju

NJUJORK, Cijene nafte su danas oslabile u trgovanju u Aziji zbog naglog rasta zaliha u SAD i saudijskog odbacivanja prijedloga za smanjenje proizvodnje te sirovine, izvještava agencija Frans pres.

Do preokreta trenda oporavka cijena došlo je poslije sinoćnjeg izveštaja američkog Ministarstva energetike o povećanju komercijalnih zaliha sirove nafte za 2,1 miliona barela, na najviši nivo u osam decenija, i velikog rasta zaliha benzina i drugih naftnih derivata.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u martu pala je za 27 centi, ili 0,88 odsto na 30,50 dolara za barel, a sirova nafta “brent” za aprilske isporuke oslabila je 33 centa, odnosno 0,96 procenata na 33,95 dolara.

Nafta WTI je prethodni dan skočila za više od sedam odsto, dok je “brent” zabilježio rast od 5,6 procenata, nakon što su se Saudijska Arabija i Rusija, dva najveća proizvođača u svijetu, dogovorila da zamrznu svoju proizvodnju na nivou iz januara, pod uslovom da i drugi vodeći svjetski naftaši slijede njihov primjer.

To je podgrijalo nade da će se naftno tržište stabilizovati, nakon što su cijene prošle nedelje potonule blizu 13-godišnjeg minimuma. Rast američkih zaliha obično ukazuje na slabu tražnju u zemlji vodećem svjetskom potrošaču nafte, i predstavlja lošu vijest za tržište koje se davi u preobilnoj ponudi.

Oporavak cijena “crnog zlata” zaustavila je i izjava saudijskog ministra spoljnih poslova Adela al-Džubeira da Rijad odbija bilo kakvu redukciju svoje proizvodnje tog energenta.

“Ako drugi proizvođači žele da ograniče ili da pristanu na zamrzavanje u uslovima prekomjerne proizvodnje, to može imati uticaja na tržište, ali Saudijska Arabija nije spremna da smanji proizvodnju”, izjavio je Džubeir juče u intervjuu za francusku novinsku agenciju Frans pres.

Glavni tržišni strateg kompanije CMC Markets iz Sidneja, Majkl Mekarti, rekao je u telefonskoj izjavi za francusku agenciju da se na tržištu može očekivati još veća nestabilnost.

“Mislim da niko ozbiljno ne vjeruje da će išta konkretno proisteći iz razgovora između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije”, rekao je on.

Saudijska Arabija slovi za lidera u OPEK-u. U kompaniji BMI riserč takođe su mišljenja da je bilo kakvo zamrzavanje proizvodnje malo vjerovatno.

“S obzirom na slabe prognoze rasta proizvodnje u angažovanim zemljama, sporazum će, ukoliko se uopšte primijeni, rezultirati uklanjanjem male količine barela sa tržišta”, naveli su iz BMI-ja, dodajući da se “zemlje sa predviđenim jakim rastom proizvodnje nafte ove godine, uključujući Iran, vjerovatno neće pridružiti zamrzavanju”.

Saudijska Arabija i drugi proizvođači iz “naftnog kartela” odbili su smanjenje proizvodnje u nastojanju da potisnu sa tržišta manje konkurentne igrače, posebno američke proizvođače nafte iz škriljaca, ocjenjuje Frans pres. Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti