Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPrognoze IEA o manjoj američkoj proizvodnji podržale naftna tržišta

Prognoze IEA o manjoj američkoj proizvodnji podržale naftna tržišta

LONDON, Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozirala pad američke proizvodnje iz škriljaca u ovoj i sljedećoj godini, što bi moglo umanjiti prekomjerno snabdijevanje na globalnom nivou.

Na londonskom se tržištu barelom nafte nakon podneva trgovalo po 1,05 dolara višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 34,06 dolara. Na američkom tržištu cijena barela je porasla 1,01 dolar, na 30,65 dolara. IEA je u ponedjeljak u srednjoročnim prognozama procijenila da će proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD-u pasti u ovoj godini za 600.000 barela dnevno, a u 2017. za još 200.000 barela dnevno.

Ta se procjena nadovezala na prošlonedjeljni podatak o padu broja aktivnih bušotina u SAD-u na najniži nivo od decembra 2009. godine. Dodatnu je podršku naftnim tržištima pružio skok indeksa na svjetskim tržištima dionica u ponedjeljak, čime je nastavljen rast od protekle sedmice i pojačan optimizam na robnim tržištima.

“Pozitivno raspoloženje na tržištu dionica i uticaj manjeg broja bušotina u SAD-u donekle su poduprli cijene nafte”, zaključio je Hans van Cleef iz holandskog ABN Amroa. Raspoloženje je ipak i dalje prilično suzdržano, s obzirom na usporavanje potražnje, upozoravaju analitičari.

“Oštro usporavanje rasta potražnje u posljednjih nekoliko mjeseci (posebno za benzinom) ključna je karakteristika našeg pesimističnog raspoloženja i očekivanja da će trebati više vremena da se tržište uravnoteži. Posebno su izraženi izazovi na području kineske potražnje koja u posljednje vrijeme bilježi nekoliko negativnih trendova”, napisali su u bilješkama analitičari Morgan Stanleya. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe njezine nafte u petak iznosila 29,17 dolara, što znači da je pala 79 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan. Nezavisne novine

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti