Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasTuzla ne želi skladište gasa

Tuzla ne želi skladište gasa

Građani Tuzle, vijećnici Gradskog vijeća i ja, kao direktno izabrani gradonačelnik i predstavnik svih građana Tuzle, nikada i ni po koju cijenu nećemo dozvoliti da se ispod Tuzle postavi skladište gasa, i time ugrozi miran san i sigurnost građana, kazao je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle danas je razmatran i usvojen Prijedlog Rezolucije o odbijanju skladištenja prirodnog gasa u iskorištenim bušotinama soli na području grada Tuzla.

“Neka je proklet svako ko ugrozi miran san i sigurnost ove i budućih generacija građana Tuzle”, kazao je Imamović i dodao da sve one koji zagovaraju ideju postavljanje skladišta gasa smatra opasnim neprijateljem sigurnosti i razvoja Tuzle.

“BiH treba da koristi vlastite resurse uglja a ne da uvozi i skladišti uvezeni gas. Elektroprivreda BiH treba realizovati projekat toplifikacije Kaknja, Sarajeva, Visokog i Breze, toplom parom iz Termoelktrane Kakanj, što je sigurnije, kvalitetnije i jeftinije od grijanja na gas, i što će stabilizovati rudnike”, poručeno je sa sjednice Kolegija.

Već dugi niz godina postoji urađena studija o mogućnostima izgradnje ovakvog skladišta u Tuzli, u rudniku soli Tetima, a ovo pitanje je nedavno aktuelizovano. U samo jednu bušotinu rudnika soli Tetima u Tuzli moglo bi se uskladištiti 20 miliona kubnih metara gasa. energetika.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti