Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNIS: Održana profitabilnost, uprkos niskoj cijeni

NIS: Održana profitabilnost, uprkos niskoj cijeni

BEOGRAD, Naftna industrija Srbije /NIS/ imala je u prošloj godini neto dobit od 14,6 milijardi dinara /121,6 miliona evra/ i na nju su u najvećoj mjeri uticali pad cijena nafte na svjetskom tržištu od oko 50 odsto i negativan uticaj kursnih razlika, saopšteno je iz NIS-a.
“Iako su finansijski pokazatelji niži nego 2014. godine, oni su znatno viši od planiranih za 2015. godinu, uzimajući u obzir pad cena sirove nafte”, dodaje se u saopštenju.

Iz NIS-a navode da je održanju profitabilnosti u izuzetno složenim uslovima za poslovanje u najvećoj mjeri doprinijelo kontinuirano sprovođenje programa operativne efikasnosti.

“NIS je uspeo da održi planirani nivo investicija i u 2015. godini, u razvoj kompanije uloženo je 30,3 milijarde dinara /252,5 miliona evra/, što je dvostruko više od ostvarene godišnje neto dobiti kompanije, čime je NIS ostao u vrhu najvećih investitora u Srbiji”, ističe se u saopštenju.

Obaveze NIS-a po osnovu poreza i drugih javnih prihoda u 2015. godini iznosile su 151,9 milijardi dinara /1,26 milijardi evra/, odnosno 12 odsto više nego godinu dana prije.

U 2015. godini NIS je osnovao kompaniju “TE-TO” Pančevo, s ciljem izgradnje termoelektrane-toplane kapaciteta 140 megavata u Pančevu, nadomak Beograda.

Završena je izgradnja malih elektrana “Velebit tri” i “Sirakovo dva” i kompanija trenutno ima 13 malih elektrana na naftnim i gasnim poljima u Srbiji, ukupnog kapaciteta 11,6 megavati.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko ocijenio da je protekla godina bila teška ne samo za NIS, već i za cijeli naftno-gasni sektor u svijetu i da je ponosan što je kompanija uspjela da zadrži profitabilnost. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti