Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDobiti toplotnu i električnu energiju od biomase

Dobiti toplotnu i električnu energiju od biomase

JAHORINA, Projekat kogeneracionog sistema daljinskog grijanja Sokoca na biomasu, kojim je predviđeno da se uz toplotnu energiju za daljinsko grijanje dobija i električna energija, a koji je podržala i Vlada Republike Srpske, predstavljen je danas na Jahorini.

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ u okviru regionalnog projekta energetske efikasnosti, koji finansira Investicioni okvir za Zapadni Balkan, finansirala je izradu projektne dokumentacije za ovaj pilot projekat, koji bi trebalo da bude realizovan putem javno-privatnog partnerstva.

Realizacija projekta trebalo bi da obezbijedi održivost postojećeg sistema daljinskog grijanja Sokoca i njegovog proširenja na preostali dio urbanog dijela opštine, te na neka prigradska naselja.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Milenko Todorović u izjavi za medije podsjetio je da je Vlada Srpske, nakon dobijenog mišljenja ministarstava finansija, prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije, te Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, u decembru prošle godine podržala navedeni projekat.

“Nadamo se da će javno-privatno partnerstvo dovesti do uspjeha ovog projekta i da će Sokolac dobiti kvalitetno grijanje”, rekao je Todorović navodeći da bi sistem daljinskog grijanja na biomasu trebalo da obezbijedi 4,1 megavat toplotne energije i jedan megavat električne energije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović istakao je da je ovo ministarstvo jedan od partnera u projektu.

“Riječ je o projektu koji doprinosi energetskoj efikasnosti i korištenju obnovljivih izvora energije putem korištenja otpada, odnosno biomase”, rekao je Šarović ističući da ovaj projekt predstavlja dio akcionog plana BiH za obnovljive izvore energije.

Prema njegovim riječima, sprovođenjem ovog projekta Sokolac bi dobio kvalitetno grijanje, oslobodio bi se biootpada i dobio izvjesne količine električne energije.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica rekao je da se u narednom periodu može očekivati kompletiranje dokumentacije, a da bi u martu mogao biti objavljen međunarodni tender za javno-privatno partnerstvo za realizaciju projekta.

Cilj današnjeg predstavljanja “Sistema daljinskog grijanja sa kogeneracijom na biomasu u Sokocu” bio je da se potencijalni investitori prije objavljivanja javnog poziva za realizaciju projekta i sprovođenje tenderske dokumentacije upoznaju sa projektom i njegovim osnovnim uslovima, kako bi uspješnije pripremili svoje ponude.

Šef Kancelarije EBRD za BiH Ijan Braun ocijenio je da ovaj projekat ima potencijal da posluži kao dobar model snabdijevanja građana čistijom i jeftinijom energijom.

“Ono što je najvažnije jeste da bi projekat trebalo da bude urađen na način koji neće opterećivati budžet opštine”, istakao je Braun.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 15,2 miliona KM. Srna

2 KOMENTARI

  1. Zagrijavanje na drvnu biomasu (sjecku) je najisplativiji i najkorisniji nacin proizvodnje toplotne energije (daljinsko zagrijavanje). Koristi se domaci energent (koga ima u izobilju u soklackoj regiji, i istovremeno zaposljava domaca radna snaga kroz sakupljanje, preradu i prevoz drvne biomase (pilanskog i sumskog otpada, itd.). Ovdje ce problem biti privatno javno partnerstvo, jer ce svaki privatnik koji ulozi sredstva (a ona nisu mala) nastojati da ostvari sto vecu zaradu sto znaci da za gradjane toplotna energija moze biti skupa. Istovremena proizvodnja struje (kogeneracija) nije isplativa ako se energija (vodena para i slicno) ne koristi tokom cijele godine. Milos.Schmid AG

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti