Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSisak će postati glavni grad regije sa nuklearnim otpadom

Sisak će postati glavni grad regije sa nuklearnim otpadom

SISAK, Protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori kod Dvora jučer su protestovali stanovnici Siska i upozorili da ovom gradu prijeti da postane “glavni grad regije s nuklearnim otpadom”.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović kaže da mu nije jasno zašto sisačke i županijske vlasti o tome ćute.

“Nije mi jasno zašto Sisak ćuti i spava, jer mu prijeti opasnost da postane glavni grad regije s nuklearnim otpadom. Sisačko-moslavački župan kaže kako se o svemu odlučuje u Zagrebu, pa se ne želi izjasniti o tom problemu”, rekao je Dumbović na protestnom skupu.

Prostornim planom Hrvatske predviđeno je da na Trgovskoj gori kod Dvora bude izgrađeno odlagalište za radioaktivni medicinski i nemedicinski otpad u prostoru bivše kasarne “Čerkezovac”.

To je izazvalo proteste stanovnika tog kraja.

Jedinstveno područje vodosnabdijevanja koje bi tako bilo ugroženo.

Dumbović, kao i mještani opštine Dvor, upozorio je da je riječ o ekološki čistom području, nedaleko od rijeke Une, te izvora vode za piće za to područje.

On je napomenuo da se na 20.000 hektara uzgaja kesten koji bi trebalo zaštititi, te da ovaj kraj predstavlja jedinstveno područje vodosnabdijevanja koje bi tako bilo ugroženo.

Dumbović je stručnjake koji rade na studiji odlagališta nazvao “plaćenicima vlasti” i dodao da se u okviru vladajuće “Domoljubne koalicije” samo HSS izjašnjava protiv tog odlagališta. energetika.ba

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti