Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Posejdon" moguća zamjena za Južni tok

“Posejdon” moguća zamjena za Južni tok

BEOGRAD,  Rusija bi mogla da se uključi u projekat “Posejdon”, koji podrazumijeva izgradnju gasovoda po dnu Crnog mora do Grčke i dalje do juga Italije, a Atina i Rim podržavaju upisivanje ove maršrute na gasnu mapu Evrope, saopštio je predsjednik uprave “Gasproma” Aleksej Miler na sastanku s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Miler je Putina podsjetio da je prošle sedmice ruski gasni holding potpisao memorandum o razumijevanju u vezi sa transportom gasa iz Rusije u Južnu Evropu novom maršrutom, objavio je “Sputnjik”.

Dokument su potpisali i izvršni direktor italijanske kompanije “Edison” Mark Benajun i glavni izvršni direktor grčke kompanije DEPA Teodoros Kicakos.

Miler je naveo da memorandum podrazumijeva davanje tehničko-ekonomske procjene do kraja ove godine.

Projektom “Posejdon”, koji su svojevremeno razradili Grci, Italijani i Francuzi, bilo je predviđeno da se 12 milijardi kubnih metara azerbejdžanskog gasa iz Grčke dnom Jonskog mora prenosi na jug Italije.

“Gasprom” ozbiljno razmatra mogućnost uključivanja u ovu projektovanu maršrutu koja konkuriše projektima Južnog gasnog koridora – Transanatolijskom /TANAP/ i Transjadranskom /TAP/ gasovodu koji, prema planu, treba da spoje Azerbejdžan /a možda i Turkmenistan i Iran/ s Grčkom, Italijom i nizom balkanskih zemalja kroz Tursku.

“Sputnjik” navodi da je, geografski gledano, “Posejdon” pogodniji jer je put gasovoda dnom Crnog mora kraći i direktniji od onog koji bi vodio preko turskog kopna.

U realizaciji novog projekta planirano je korišćenje projekta “Interkonektor” Turska – Grčka – Italija, koji je jedan od elemenata “Južnog toka”.

“Održao sam sastanak s ministrom za ekonomski razvoj Italije. Italija podržava ovaj projekat. Na potpisivanju je bio generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova Grčke. I grčka strana, i grčka vlada takođe podržavaju ovaj projekat”, rekao je Miler Putinu.

Realizacija projekta “Posejdon” uz učešće Rusije za sada je neizvijesna jer dosta toga zavisi od političkih pitanja.

Teoretski, međutim, ovaj gasovod bi mogao da bude dobra zamjena za “Južni tok”, koji je u decembru 2014. godine obustavljen pod pritiskom Evropske unije i SAD, navodi “Sputnjik”. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti