Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiŠarović potpisao Međunarodnu energetsku povelju

Šarović potpisao Međunarodnu energetsku povelju

SARAJEVO, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisao je danas u Briselu Međunarodnu energetsku povelju, čime je ozvaničio pristupanje BiH ovom međunarodnom dokumentu iz oblasti energetike.

“Potpisivanjem Međunarodne energetske povelje BiH je 76. zemlja koja je pristupila ovom dokumentu koji predstavlja deklaraciju političkih namjera sa ciljem jačanja saradnje u polju energetike među zemljama potpisnicama”, izjavio je Šarović za Srnu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je naglasio da su ispoštovane sve procedure unutar BiH u vezi sa potpisivanjem Međunarodne energetske povelje.

“Motiv zemalja potpisnica da pristupe ovoj globalnoj zajednici jeste jačanje i uspostavljanje principa saradnje u oblasti energetike, podrška modernizaciji procesa Energetske povelje i doprinos globalnom upravljanju energetikom, kao i rad na zaštiti prirodnih resursa i zaštiti okoline”, rekao je Šarović, koji je Povelju potpisao u sjedištu Sekreterijata Energetske povelje.

On je naveo da se danas u Briselu sastao i sa komesarom EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom u okviru sastanka ministara Zapadnog Balkana zaduženih za energetiku i transport.

“Tema sastanka sa Hanom bila je priprema za samit lidera zemalja Zapadnog Balkana u Parizu 4. jula. Prisutni su bili ministri zaduženi za transport i energetiku, a razgovarano je o projektima koji bi bili predstavljeni u Parizu”, rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, na sastanku je razgovarano o otklanjanju takozvanih otvorenih pitanja i usvojenih “mekih mjera” u oblasti energetike i transporta, nedavno u Beču.

“Ima nekoliko otvorenih pitanja za BiH koje treba da se razriješi u narednim sedmicama i mjesecima. Glavno otvoreno pitanje jeste legislativa sa Trećim energetskim paketom, čime bi se omogućilo razdvajanje i otvaranje tržišta”, dodao je Šarović.

Sastanku Šarovića sa Hanom u Briselu prisustvovao je i zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH Saša Dalipagić. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti