Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPutin: Dogovoreno ograničenje proizvodnje nafte

Putin: Dogovoreno ograničenje proizvodnje nafte

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je u Rusiji dogovoreno zamrzavanje proizvodnje nafte ove godine na januarskom nivou. Putin je rekao da je s naftnim kompanijama dogovoreno da se proizvodnja nafte ove godine ne povećava.

“Sastali smo se s upravama naših naftnih kompanija. Postignut je dogovor da 2016. proizvodnju nafte držimo na nivou iz januara”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je rekao da će biti nastavljeni razgovori s partnerima iz inostranstva o ograničenju proizvodnje nafte radi stabilizacije cijena, a o tome je juče razgovarao s direktorima naftnih kompanija.

Saudijska Arabija, Rusija, Venecuela i Katar su prošlog mjeseca postigli dogovor o ograničenju proizvodnje nafte, ali pod uslovom i da drugi proizvođači to urade, što je Iran odmah odbacio.

Ministar energetike Aleksandar Novak vodi pregovore o zamrzavanju proizvodne nafte i “skoro je postigao dogovor s partnerima na globalnom tržištu”, rekao je Putin na sastanku s predstavnicima ruske naftne industrije. Biznis.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti