Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraPrihvaćena inicijativa za kredit za vjetropark Hrgud

Prihvaćena inicijativa za kredit za vjetropark Hrgud

SARAJEVO, Savjet ministara BiH prihvatio je danas Inicijativu Ministarstva finansija i trezora BiH i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu i projektu između KFV razvojne banke iz Frankfurta na Majni i BiH vrijednosti 60 miliona evra za Vjetropark Hrgud u opštini Berkovići.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da će Vjetropark Hrgud imati 16 vjetroturbina s godišnjom proizvodnjom od 126 gigavatčasova električne energije.  Rok otplate kredita je 15 godina, s grejs periodom od četiri godine, a biće alociran na Republiku Srpsku. Savjet ministara BiH donio je Odluku o realizaciji granta za implementaciju Programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH “Perspektiva” u 2016. godini, za čiju je implementaciju obezbjeđeno 754.000 KM u budžetu ovog ministarstva. Ova sredstva biće korištena za zbrinjavanje 233 otpuštena lica koja se u 2016. godini nalaze u procesu tranzicije i zbrinjavanja.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o dopuni Odluke o usvajanju Projektnog dokumenta za drugu fazu Projekta

“Jačanje Strategije direktnog praćenja kratkotrajnog terapijskog tretmana /DOTS/ i unapređenje nacionalnog programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u BiH”, kojom se provođenje ovog projekta produžava do 30. juna. Donesena je i Odluku o dopuni Odluke o usvajanju Projektnog dokumenta za drugu fazu Projekta “Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u BiH”, kojom se provođenje ovog projekta produžava do 30. septembra. Cilj ova dva projekta je unapređenje zdravlja ljudi u BiH. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti