Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaBritanija se okreće reverzibilnim hidroelektranama

Britanija se okreće reverzibilnim hidroelektranama

Britanska elektroprivreda Scottish Power planira udvostručiti snagu svoje reverzibilne hidroelektrane, kako bi skladištila više energije s obzirom na sve više vjetroelektrana u energetskom miksu i na mreži.

Scottish Power planira dodati 400 MW snage izgradnjom nove brane ispred postojeće u RHE Cruachan u Škotskoj, koja pumpa vodu 400 metara uzvodno tokom noći kada je struja jeftina zbog viška energije koju stvaraju vjetroelektrane.

Energija se zatim proizvodi tokom dana kada su cijene više.

U Scottish Poweru kažu da im je novi trošak izgradnje brane od 300 do 400 miliona funti teško podnijeti, osim ako dobiju garantiranu cijenu proizvodnje od države, a zauzvrat su spremni svoj profit držati u razumnim granicama.

S obzirom na to da država razumije poteškoće s balansiranjem obnovljivaca postoje velike šanse da se projekt i realizira.

Scottish Power računa da njihova RHE daje dovoljno energije kao sedam miliona baterija za električna vozila, a RHE Cruachan druga je najveća reverzibilna elektrana u toj zemlji.

U stanju je kontinuirano raditi 14,5 sati a sada se koristi za “peglanje” vršne potrošnje, jer je u stanju ući na mrežu punom snagom za manje od jedne minute, javlja BBC. energetika.ba

2 KOMENTARI

  1. Pratim energetski sektor Velike Britanije i primecujem da dosta lutaju. Ne odricu se fosilnih goriva, najvise gas, najave pa otkazu gradnju Nuklearne centrale, dosta para su potrosili na vetroparkove, pa ispade da se koriste sa manjim kapacitetom nego kada su bile planirane. Razlog je sto se insistira na trzisnoj ceni, koja je veoma visoka, potrosaci nagoduju, a drzava ne pomislja da intervenise i da pomogne sa subvencijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti