Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKina planira izgradnju 30 nuklearnih elektrana duž Puta svile

Kina planira izgradnju 30 nuklearnih elektrana duž Puta svile

PEKING, Kina će izgraditi 30 nuklearnih elektrana u državama duž rute “Jedan pojas, jedan put” do 2030. godine, rekao je predsjednik Nacionalne kineske nuklearne kompanije (CNNC) Sun Kin.

Sun je rekao da je ukupno 70 država već planira ili razvija svoje nuklearne projekte, dodajući da se procenjuje da će do 2020. godine biti izgrađeno još 130 nuklearnih elektrana, prenose Čajna dejli i Sinhua.

“Mi se suočavamo s veoma jakom konkurencijom na međunarodnom nuklearnom tržištu”, izjavio je Sun. On je dodao da zemlje kao što su Rusija, Južna Koreja, Japan i SAD “agresivno istražuju globalno nuktearno tržište”.

“Jedan pojas, jedan put” obuhvata područja duž “Privrednog pojasa puta svile” i “Pomorskog puta svile za 21. vijek”, inicijative koju je predložio predsjednik Kine Si Đinping u cilju jačanja regionalne ekonomske integracije i infrastrukturnog povezivanja

. Prema podacima Državne energetske administracije (NEA), Kina trenutno ima 30 nuklearnih elektrana s kapacitetom od 28 miliona gigavati i još 24 jedinica čija je izgradnja u toku. Energetika.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti