Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiU toku projekat obnove više od 30 javnih zgrada

U toku projekat obnove više od 30 javnih zgrada

BANJALUKA,  Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske trenutno realizuje projekat energetske efikasnosti, čiji je cilj obnova više od 30 javnih zgrada – škola i bolnica, da bi bile energetski efikasnije, saopšteno je danas iz ovog ministarstva.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da se primjenom mjera energetske efikasnosti želi stimulisati povećano korišćenje energije iz obnovljivih izvora, da bi bila smanjena ukupna emisija štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i očuvala ekološka ravnoteža.

„Građani moraju shvatiti da je to ulaganje koje dugoročno donosi koristi nižim računima za energente, kao što su računi za grijanje, električnu energiju… Početno ulaganje jeste više, ali su prednosti mnogo veće“, rekla je Golićeva, povodom Međunarodnog dana energetske efikasnosti.

U Republici Srpskoj do sada je realizovano nekoliko projekata iz oblasti energetske efikasnosti. Od početka ove godine svaka nova zgrada u Srpskoj mora imati energetski sertifikat bez kojeg se ne može dobiti upotrebna dozvola, navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan energetske efikasnosti obilježava se od 1998. godine svakog 5. marta, u čast prvog sastanka svjetskih eksperata koji su razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rješenjima. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti