Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRafinerija nafte Brod "isplivala" iz gubitka

Rafinerija nafte Brod “isplivala” iz gubitka

BROD, Rafinerija nafte Brod završila je prošlu godinu u plusu od oko 5,7 miliona maraka, pokazao je finansijski izvještaj ovog preduzeća za prošlu godinu.

Prošlogodišnji rezultat poslovanja brodske Rafinerije je utoliko veći ako se uzme u obzir da je to preduzeće 2014. godinu završilo sa gubitkom koji je premašio 25 miliona maraka.

Posmatrano po strukturi prihoda Rafinerije nafte Brod u prošloj godini, vidljivo je da je zabilježen snažan rast prihoda od prodaje robe, te od prodaje učinaka, ali i povećanje vrijednosti zaliha učinaka. Inače, ukupni poslovni prihodi Rafinerije u prošloj godini iznosili su 99,1 milion maraka, u odnosu na 85,9 miliona maraka iz 2014. godine. Takođe, iz izvještaja je vidljivo i da je u prošloj godini došlo i do povećanja finansijskih prihoda od povezanih pravnih lica koji su u prošloj godini iznosili oko 24 miliona maraka, u odnosu na 8,3 miliona maraka iz 2014. godine.

Pored toga, treba naglasiti i da je Rafinerija nafte u prošloj godini imala i naplaćena otpisana potraživanja u iznosu od oko 12 miliona maraka, u odnosu na nešto više od milion maraka iz prethodne godine.

Kada su u pitanju poslovni rashodi, oni su u prošloj godini povećani za oko 10 miliona maraka, i to najviše u kategoriji nabavne vrijednosti prodate robe, te troškova amortizacije i rezervisanja.

Inače, u Rafineriji nafte Brod je prošle godine prosječan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju mjeseca iznosio 1.170, što je manje u odnosu na 2014. godinu kada ih je bilo 1.299. Nezavisne novine

1 KOMENTAR

  1. prekasno da bi se vratili pametni ulagaci-akcionari. Ako tako nastave i Hidroelektrane i termoelektrane bice i s njima isto

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti