Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiHitna izrada plana za poboljšanje poslovanja RiTE Gacko

Hitna izrada plana za poboljšanje poslovanja RiTE Gacko

GACKO, Ministar energetike, industrije i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će hitno biti sačinjen poseban plan aktivnosti Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ Gacko o saniranju i poboljšanju finansijskog rezulatata koji je bio negativan u 2015. godini.
Đokić je, nakon razgovora sa direktorom “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Branislavom Milekić i rukovodstvom RiTE Gacko, istakao da te mjere moraju da budu vrlo jasne i konkretne i da će one bitno promijeniti situaciju, ali da ih moraju razumjeti svi zaposleni, a posebno Uprava preduzeća.

Naglašavajući da je veoma težak i na momente dramatičan period za RiTE Gacko prošao, Đokić je rekao da se finansijski rezultat može prevazići, jer nema više tako nepovoljnih i teških faktora uticaja koji su doveli do toga da on bude negativan.

On je izrazio očekivanja da će u ovoj godini mnogo toga biti bolje, dodajući da će zajedno raditi da se ta situacija prevaziđe na dobrobit svih zaposlenih u RiTE Gacko.

“Želimo jasno da stavimo do znanja da, kao Vlada, insistiramo da sva javna preduzeća, posebno ERS, treba da ostvari dobit u poslovanju i da iz dobiti izdvoji dividendu koja će biti podrška daljem razvoju”, rekao je Đokić i istakao da je namjera da ERS bude nosilac razvoja izgradnje novih energetskih objekata i ukupnog razvoja ovog sistema.

On kaže da treba imati u vidu da su svi izloženi liberalizaciji tržišta koja se ne može izbjeći.

“Mi smo se dugo godina povlačili pred tim zahtjevom i nekako smo pronalazili načine da ne budemo dio te politike i dio tog opšteg trenda. Određena pravila koja se tamo postavljaju dosta su teška za nas i kao rezulat tih uticaja može se desiti da ovaj objekat postane ugrožen”, rekao je Đokić.

On je napomenuo da je cijena struje danas u Evropi veoma niska i da se prema procjenama neće mijenjati, što može da ugrozi proizvodnju u Republici Srpskoj, a mogu se pojaviti i snabdjevači iz drugih područja koji mogu slobodno doći na ovo tržište i dobiti nove kupce.

Đokić je naglasio da će tada biti ugroženi oni koji imaju najveću cijenu, a u tom slučaju to su i Rudnik i TE Gacko i Ugljevik, što se ne smije desiti.

“Mora se sačiniti vrlo jasan i konkretan paket mjera da bi uspjeli izbjeći tako teške posljedice, razriješiti situaciju i bitno poboljšati poslovanje ovog preduzeća i cijelog sektora energetike u Republici Srpskoj”, istakao je Đokić i dodao da su mjere realne i provodive.

On je dodao da je drugo veoma bitno pitanje za Gacko izgradnja novog energetskog objekta.

“Dobili smo studiju koja je pokazala da je moguća realizacija novog termobloka u Gacku. Zamišljeno je da on ima snagu od 350 megavata, a njegova vrijednost bi bila oko 500 miliona evra”, rekao je Đokić i dodao da bi projekat mogao biti realizovan za pet do šest godina ako bi radovi bili intenzivirani.

Kroz novi blok, dodao je Đokić, dugoročno će biti sačuvana proizvodnja električne energije na ovom području, a odvijaće se rudarska proizvodnja.

“Projekat je zahtjevan i složen, ali ERS ima ozbiljne kapacitete u svojim kadrovima da se može upustiti u takav poduhvat”, istakao je Đokić i dodao da je sektor energetike za Republiku Srpsku velika razvojna šansa koja se mora u u potpunosti iskoristiti.

Đokić je danas u Gacku prisustvovao Skupštini akcionara RiTE Gacko. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti