Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiHRS protiv izgradnje termoelektrane Kongora

HRS protiv izgradnje termoelektrane Kongora

DUVANJSKO POLJE, Članovi Opštinskog odbora (OO) Hrvatske republikanske stranke (HRS) se protive projektu termoelektrane Kongora u Duvanjskome polju jer smatraju da bi taj projekt bio ekološka bomba za ekosistem u tom gradu i šire.

Članovi Opštinskog odbora (OO) Hrvatske republikanske stranke (HRS)  se protive projektu termoelektrane Kongora u Duvanjskome polju jer smatraju da bi taj projekt bio ekološka bomba za ekosistemu tom gradu i šire.

“Taj projekt nema za cilj razvoj opštine, nego isključivo profit pojedincima i učinićemo sve da do realizacije tog projekta ne dođe”, stoji u saopštenju HRS-a Tomislavgrad.

U Stranci ističu kako se u projektnoj dokumentaciji ne govori o 1000 zaposlenih Duvanjaka, kako je u prezentaciji tog projekta navelo vođstvo Elektroprivrede HZ HB,  nego se spominje plan od 790 zaposlenih.

 “Takođe, po riječima vodstva Elektroprivrede HZ HB na prezentaciji,  za prve tri kategorije zaposlenih bi se moralo zapošljavati kadrove van Tomislavgrada iz prostog razloga što Tomislavgrad nema kvalifikovanog kadra u planiranoj mjeri”, napominju u HRS-u.

Kad se govori o privrednom napretku i ekološkoj osviještenosti, projekt RiTE Kongora se mora, tvrde u HRS-u, usporediti s Termoelektranom (TE) Gacko.

TE Gacko je elektrana na lignit, najlošiju vrstu ugljena, poput ove kakva bi se trebala graditi u Tomislavgradu te bi njenaizgradnja i emisija otpadnih tvari bila u mnogočemu slična TE Gacko – smatraju u HRS-u, iznoseći podatak kako TE Gacko godišnje izbaci u zrak 36 000 tona sumporoksida, preko 100 000 kubnih metara šljake i pepela te ogromne količine otpadnih voda.

 “Drugim riječima RiTE Kongora bi bila ekološka bomba koja bi nepovratno uništila ekosistem  oko sebe”,zaključuju u HRS-u.Dnevnik.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti