Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiBanjaluka: "Toplana" hoće novi tarifni sistem naplate, potrošači protiv

Banjaluka: “Toplana” hoće novi tarifni sistem naplate, potrošači protiv

BANJALUKA, Iz “Toplane” smatraju da je neophodno što prije početi sa novim tarifnim sistemom naplate, koji bi uključivao naknadu i za one potrošače koji su se isključili s grijanja, ali taj zahtjev, iako još nije upućen Skupštini grada, izazvao je reakcije potrošača, koji su protiv.

Oni koji su se isključili sa grijanja kažu da su to uradili jer je bilo loše, te da neće plaćati nikakve dodatne naknade samo zato što cijevi grijanja prolaze kroz zgradu u kojoj žive, dok iz “Toplane” tvrde da će, ukoliko se ne uvede novi tarifni sistem, doći u pitanje održivost toplifikacionog sistema u gradu. Kolike bi bile te naknade još se ne zna, a govori su o dvotarifnom sistemu naplate – za fiksne i varijabilne troškove.

Mićo Milovanović, direktor “Toplane”, rekao je juče da primjena tarifnog sistema podrazumijeva obračun naknade za instalisanu snagu i za one potrošače koji su isključeni sa grijanja, a koji žive u zgradama, te da nekontrolisano isključivanje potrošača prijeti da ugrozi energetsku stabilnost zgrada, što dovodi u pitanje grijanje u propisanom kvalitetu za neisključene potrošače. Ovaj sistem, prema njegovim riječima, je identičan obračunu električne energije i već je u primjeni.

“Novi tarifni sistem je identičan obračunu električne energije i sprovodi se u svim zemljama EU, u Srbiji, u Federaciji BiH, pa i u Gradišci, u našoj RS”, kazao je Milovanović.

Potrošači negoduju zbog ovakvih najava i kažu da nisu zadovoljni uslugom ovog preduzeća.

“Jedan sam od korisnika koji se isključio sa sistema grijanja i umjesto ranijih 1.200 KM, sada na grijanje u sezoni potrošim 600 KM. Potrošači neće pristati na tarifni sistem jer onaj ko neće grijanje – ne trebaju mu ni cijevi”, rekao je Goran Mihajlović, predsjednik ZEV-a u zgradi “Titanik” u Boriku.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, juče je rekao da se radi elaborat o preduzeću “Toplana”, koji pripremaju zajedno s Ekonomskim institutom, a koji će u četvrtak biti dostavljen upravi “Toplane” i koja treba da ponudi model za izlazak iz postojećeg stanja.

Kada je riječ o dvotarifnom sistemu naplate, rekao je da potrošači treba da plaćaju srazmjeran dio energije koju koriste, što znači i potrošači koji su se isključili s grijanja.

“Zajednica etažnih vlasnika je vlasnik instalacija u stanovima jer vi ne možete da ugrozite mene tako što ćete mi presjeći instalacije. ‘Toplana’ mora propisati uslove pod kojima se ljudi mogu isključivati i ti uslovi moraju biti u skladu sa zakonom”, rekao je Gavranović, dodajući da “Toplana” jedino može da predlaže određena rješenja Skupštini grada.

Zoran Talić, odbornik PDP-a, kaže da je protiv uvođenja dvotarifnog sistema jer je to novi namet za građane, te navodi da bi se tada uveli fiksni i varijabilni troškovi.

“Fiksni troškovi bi se odnosili na one koji imaju kalorimetar i cijevi na priključnu snagu, a varijabilni na isporuku energije”, rekao je Talić.

Da je stanje u “Toplani” loše kaže SNSD-ov odbornik Dušan Čajić.

“Znamo da je grijanje stvarno bilo loše, a ne može se naplaćivati nešto što ne isporučuju. Što se tiče dvotarifnog sistema, nije korektno da naplaćuju tako jer oni smatraju da ako prolaze cijevi ima neka toplota, a u stvari ne mogu grijati ni radijatore”, rekao je Čajić.

U periodu između dvije grijne sezone sa mreže se isključilo oko 400 potrošača.

Bilo oko 200 kvarova

Od početka grijne sezone bilo je oko 200 kvarova, potvrdili su juče iz “Toplane”. Kažu da mazuta ima dovoljno za kvalitetnu isporuku toplotne energije.

“O kvalitetu isporuke govori i veoma mali broj reklamacija u ovoj sezoni, koji je najmanji u poređenju sa bilo kojom poratnom sezonom grijanja”, naveli su iz “Toplane”. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti