Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGolić: Obavezne uštede u potrošnji energije

Golić: Obavezne uštede u potrošnji energije

BANJALUKA, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da se BiH, ugovorom o uspostavljanju energetske zajednice, obavezala da će do 2018. godine ostvariti uštede u finalnoj potrošnji energije od devet odsto.

Ona kaže da su u Republici Srpskoj i BiH u cjelini mapirana područja sa izuzetnim energetskim potencijalom, a ključni uslov za smanjenje potrošnje energije jeste podizanje nivoa energetske efikasnosti u svim segmentima života, što znači iskoristiti što manje energije i energenata za što veći učinak.

“Jedan od ciljeva je i da se forsira i stumuliše povećano korištenje energije iz obnovljivih izvora da bi bila smanjena ukupna emisija štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte”, rekla je Golićeva za “Pres Republika Srpska”.

Ona je dodala da su s tim u vezi doneseni pravilnici kojima je prvi put propisima Republike Srpske obuhvaćena i obrađena energetska efikasnost u građenju zgrada.

Prema njenim riječima, u naredne dvije godine trebalo bi da bude obnovljeno više od 35 objekata iz oblasti prosvjete i kulture i zdravlja i socijalne zaštite.

“U prvoj fazi već je izabrano 11 objekata – tri bolnice, sedam osnovnih škola i jedan studentski centar. Radovi na ovih 11 objekata procjenjuju se na oko 5,5 miliona KM. Ukupna vrijednost projekta, koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke, za BiH iznosi 32 miliona dolara, od čega se na Srpsku odnosi 12,8 miliona dolara ili 40 odsto”, precizirala je Golićeva.

Ona je dodala da je cilj da se ugradnjom energetski efikasnih materijala, poput izolacije na fasadama, kvalitetne stolarije, krova i boljih rješenja grijanja u tim objektima, uštede znatna sredstva.

Golićeva je navela da su propisi Srpske, kada je riječ o energetskoj efikasnosti, stoodstotno usklađeni sa evropskim direktivama, te da se kontinuirano prate sve promjene u ovoj oblasti.

Ona smatra da je podizanje svijesti javnosti o značaju mjera energetske efikasnosti izuzetno važno, jer omogućavaju uštede energije i novca, te da su mediji kao kreatori javnog mnjenja i obrazovni sistem, u tome ključni.

Golićeva je pojasnila da nije tačna informacija da je u Republici Srpskoj nastalo 800.000 tona opasnog otpada, već je riječ o pepelu i šljaci iz termoelektrana koji ne spadaju u opasni otpad. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti