Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPoranio redovan godišnji remont u TE Gacko

Poranio redovan godišnji remont u TE Gacko

GACKO, Termoelektrana /TE/ Gacko večeras je ručno isključena sa mreže zbog začepljenja kanala za odvod šljake iz kotla, zbog čega je odlučeno da redovni godišnji remont postrojenja počne sutra, umjesto 1. aprila, kako je bilo planirano, rekao je izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj TE Gacko Borivoje Vujičić.

Vujičić je pojasnio da se u strukturi raspoloživog goriva nalazi veća količina glinene mase i nesagorivih materija koje u procesu sagorijevanja opstruišu protok šljake do kanala i začepljavaju odvod šljake iz kotla.

“Usljed veće količine nataložene užarene mase u donjem dijelu kotla bili smo prinuđeni da Termoelektranu isključimo sa mreže u 16.50”, rekao je Vujičić. S obzirom na to da je za čišćenje nataložene mase potrebno najmanje sedam dana rada, odlučeno je da redovni godišnji remont Termoelektrane, koji je planiran 1. aprila, počne sutra i traje 40 dana, što je i predviđeno elektroenergetskim bilansom Republike Srpske. Remont će koštati oko 7 miliona maraka i tokom njegovog trajanja biće urađeni značajni invensticioni zahvati na kotlovskom postrojenju za praćenje i monitoring raspoloživog goriva. Sredstva za remont će biti obezbijeđena iz vlastitih sredstava i kreditnog zaduženja.

U posljednje vrijeme Termoelektrana je tri puta stajala sa radom zbog istih problema. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti