Nedjelja 21. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Još nije poznata odluka Regulatorne agencije o cijeni struje

Đokić: Još nije poznata odluka Regulatorne agencije o cijeni struje

UGLJEVIK, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Ugljeviku da je Regulatorna agencija za energetiku ove sedmice trebalo da razmatra cijenu električne energije, ali da mu još nije poznata odluka o tome.

“Regulatorna komisija je nezavisno tijelo koje bira Narodna skupština Republike Srpske i ona odgovara Narodnoj skupštini. Svoju odluku će donijeti na bazi procjene opravdanih zahtjeva i realnijih argumenata koje su dostavili i proizvodna preduzeća, Ugljevik, Gacko, kao i hidroelektrane i druga distributivna preduzeća”, rekao je Đokić.

Đokić je naglasio da je spriječeno da cijena električne energije ne bude ni blizu onoga što je planirano u prošloj godini.

“U tom smislu pokazali smo visok nivo razumijevanja prema našim građanima, a uvjeren sam da, i ako se donese takva odluka, onda se mora u toku ove godine predvidjeti socijalni program podrške potrošačima sa niskim primanjima”, rekao je Đokić.

On je napomenuo da nije u redu da po istoj cijeni struju nabavljaju oni koji imaju veće plate i oni koji ih uopšte nemaju, a moraju da troše struju, kao i oni koji imaju premale penzije.

“Ova Vlada, u tom smislu, će donijeti određene mjere podrške i zaštite takvih potrošača, ali u svakom slučaju mjere koje moramo donositi u budućnosti moraju da budu hrabre i u korist održanja ovakvih objekata kao što je RiTE Ugljevik”, rekao je Đokić.

On je dodao da se ne smije dopustiti da se, u izuzetno promijenjenim uslovima poslovanja mnogih proizvodnih preduzeća u evropskim državama, i vrlo čudnog kretanja sa cijenama u Evropi, ugrozi ova elektrana ili neka druga i da eventualno dođu u situaciju da moraju biti zatvorene.

“To bi bio najteži udarac koji bi se morao desiti i zato moramo na vrijeme preduzimati mjere da do toga ne dođe, a ja vjerujem da imamo mnogo prostora da preduzmemo dobre mjere i zato sam danas u Ugljeviku, a nedavno sam bio i u Gacku i njih upozorio na to da te mjere moraju preduzeti”, zaključio je Đokić. Srna

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti