Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Neophodne nove mjere za poboljšanje poslovanja RiTE "Ugljevik"

Đokić: Neophodne nove mjere za poboljšanje poslovanja RiTE “Ugljevik”

UGLJEVIK, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da je neophodno značajno poboljšati poslovanje Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ “Ugljevik” jer je u prošloj, ali i 2014. godini ostvaren gubitak.

“Gubitak iz 2014. godine se u kontinuitetu, sa svim problemima, prenio i u 2015. godinu, ali se i za 2016. godinu u planskim dokumentima planira ostvarenje gubitka, jer se neki uzroci nisu u potpunosti mogli otkloniti”, rekao je Đokić nakon sastanka sa Upravom RiTE “Ugljevik” i vršiocem dužnosti direktora Đorđem Popovićem.

Đokić je naveo da treba imati u vidu da RiTE “Ugljevik” treba da prođe kroz kapitalni remont u ovoj godini, te da uđu u proces odsumporavanja.

“Prije toga je neophodno ugraditi filtere koji su kao projektna aktivnost već duže vrijeme prisutni ovdje. U takvoj aktivnosti bitno nas sputava Zakon o javnim nabavkama, vrlo komlikovane procedure koje taj zakon nameće, i one u ovom trenutku pokazuju da Rudnik i Termoelektrana, zbog takvog postupka, mogu biti znatno oštećeni”, kaže Đokić.

On je dodao da je to zbog činjenice da ne postoji neko fleksibilnije rješenje kojim bi se postupak javnih nabavki ubrzao, te se omogućilo da se nesmetano radi.

Đokić navodi da je danas otvoreno rekao članovima Uprave RiTE “Ugljevik” da Vlada Republike Srpske od njih očekuje da vrlo brzo, nakon što se izvještaj o poslovanju usvoji, istovremeno sačine i jasan plan konsolidacije i prevazilaženja problema i poboljšanja poslovanja.

“Koje mjere će preduzeti, to zavisi od njih. Vlada će samo moći da ocijeni da li su te mjere dovoljne ili ne i da li mogu da dovedu do rezultata ili ne mogu”, rekao je Đokić.

On je dodao da Vlada Srpske želi i očekuje bolji rezultat, nego što je ostvaren u prethodnim godinama.

“Treba imati u vidu da se i ova elektrana, kao i drugi proizvođači struje, suočavaju sa višegodišnjim problemima u poslovanju”, rekao je Đokić.

On je naglasio da Republika Srpska ima nizak nivo cijena, što je socijalna mjera i politika koju je vodila Srpska.

“I dalje ćemo, sigurno, ostati Elektroprivreda koja će u regionu imati najniže cijene električne energije. Ali takve cijene ne mogu da budu korištene ili da se ostane pri takvim cijenama, a da se pri tom dođe u situaciju da za godinu ili dvije RiTE `Ugljevik` bude zatvoren, ili da to bude slučaj sa RiTE `Gacko` ili nekom od hidroelektrana”, rekao je Petar Đokić.

On je naglasio da se mora voditi računa kakvu politiku u toj oblasti vode države u okruženju koje, takođe, imaju proizvodna preduzeća.

“Ono što se ovdje u Ugljeviku, ali i u Gacku i u svakom drugom preduzeću mora uraditi, jeste da se maksimalno racionalizuju troškovi. Istina je da su se ti troškovi bitno i smanjivali u prethodnim godinama, ali to nije dovoljno”, rekao je Đokić i izrazio uvjerenje da će sa novom, izmijenjenom upravom i direktorom RiTE “Ugljevik” biti u stanju da prevaziđe neke probleme i da već tokom ove godine zabilježi uspješne rezultate u poslovanju.

To je, naglasio je Đokić, osnovni cilj i politika Vlade Republike Srpske.

Vršilac dužnosti direktora RiTE “Ugljevik” Đorđe Popović rekao je da je Uprava preduzeća upoznata sa aktivnostima koje Vlada Srpske preduzima na planu poboljšanja stanja u energetici, sa zadacima koji se u narednom periodu očekuju.

“Sa druge strane, ohrabrujuće je da smo uspjeli u periodu od 3. februara, od kada sam na čelu preduzeća, da stabilizujemo proizvodnju, da se značajno odmaklo na planu kvalitetne pripreme remontne aktivnost, smanjeni su i određeni troškovi, racionalnije se pristupa svim nabavkama, pa i onim investicionog karaktera”, rekao je Popović.

On je dodao da se u RiTE “Ugljevik” nastoji kroz neke pomake u organizacionom smislu napraviti određena ušteda i da kraj ove godine finansijski bude mnogo bolje završen.

Popović je rekao da je prošla godina završena sa konsolidovanim gubicima od 18,2 miliona KM.

“Najveće šanse za uštede jesu u racionalnom planiranju i utrošku sredstava, klasifikaciji aktivnosti koje nam slijede, a to znači u određivanju prioriteta, podizanju pogonske spremnosti, pogotovo Termoelekrane i uz maksimalno dobro planiranje i ispunjenje ekoloških standarda, kako bi preduzeće, ipak, bilo u pozitivnoj zoni poslovanja”, rekao je Popović.

On je dodao da je to cilj koji nije neostvariv, ali da će u svemu tome biti, kako je naglasio, potrebna značajna podrška i resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske.

Popović je naveo da ono što najviše opterećuje finansijsko poslovanje RiTE “Ugljevik” jeste ukupan broj radnika, izdvajanje za plate i druga lična primanja koja dostižu procente za koje kaže da nisu adekvatna.

S tim u vezi, dodao je on, radnici neće biti otpuštani.

“Jedino što moramo uraditi jeste bolje planiranje kadrovske politike u narednom periodu. Usvojen je novi Zakon o radu i on treba da ima i posljedicu, donošenje opšteg i posebnog kolektivnog ugovora i mislim da će se u tom dijelu morati ispregovarati neke stavke koje će omogućiti preduzeću da bude održivo i da bolje posluje”, rekao je Popović. Srna

1 KOMENTAR

  1. VLADA OCEKUJE, A MORATE RADITI KAKO SMO DOGOVORENI. SLJEDI PONOVNI PAD AKCIJA -50%. NA ŽALOST JE JEDINO TO SPAS ZA SVE VAS KOJI GLEDATE SAMO KRATKORUCNO.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti