Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraĐokić: Sanirati gubitke uz korekciju cijene

Đokić: Sanirati gubitke uz korekciju cijene

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da će uz malu korekciju cijena električne energije “Elektroprivreda Srpske” uspjeti da sanira gubitke, posebno one koje ima termoelektrana “Gacko” i djelimično termoelektrana “Ugljevik”.

On je rekao novinarima u Banjaluci da će odluka o poskupljenju struje pogoditi lica sa malim primanjima i koja su bez primanja, dodajući da se vodi računa da se takvim građanima pomaže, što se može definisanjem socijalnog programa za najugroženije potrošače.

“Našom zajedničkom aktivnošću spriječili smo da to povećanje bude u onom procentu koje je najavljivano prošle godine i time smo pokazali odgovornost prema građanima i samo moramo voditi računa o tome da `Elektroprivreda` ne smije da propadne”, naglasio je Đokić.

On je dodao da se ne smije dopustiti da “Elektroprivreda Srpske” i ovu godinu završi gubicima kao prošlu, već treba stvoriti takav sistem koji će biti u stanju da finansira u nove proizvodne objekte bez mjera koa što je povećanje struje.

Đokić je podsjetio da cijena struje nije nadležnost ministra, niti resornog ministarstva, već regulatora koje je nezavisno tijelo i koje odlučuje o cijeni struje na osnovu zahtjeva distributivnih preduzeća, na osnovu priznavanja ili nepriznavanja njihovih realnih troškova.

On nije iznenađen navodima SDS-a po kojima je skandalozna odluka o poskupljenju struje, rekavši “šta opozicija može drugo da kaže”.

“I mi da smo u opoziciji vjerovatno bismo isto tako kazali da smo nezadovoljni takvom odlukom, a da su oni na našem mjestu sigurno bi donijeli istu takvu odluku. Vidimo koje odluke donose SDS i njihovi partneri na nivou Savjeta ministara BiH, od kojih građani nemaju korist već samo štetu”, rekao je Đokić.

On je poručio da se, ako SDS brine o građanima Srpske, potrudi da 600 miliona KM dobiti koje ima Centralna banka BiH na svojim računima transferiše u Republiku Srpsku, a “mi ćemo biti odmah spremni da to damo u socijalne fondove za podršku najugroženijima”.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti