Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta ispod psihološke granice i pada

Nafta ispod psihološke granice i pada

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su pale iako je rast američkih zaliha manji nego što se očekivalo, jer su strahovanja trgovaca zbog prevelike ponude bacila u zasjenak izvještaj iz SAD.

Američko Ministarstvo energetike (DOE) saopštilo je da su prošle nedjelje komercijalne zalihe nafte u toj zemlji porasle za 2,3 miliona barela, što je druga uzastopna sedmica njihovog povećanja, izvještava agencija AFP.

Iako je porast bio manji od prognoza analitičara, koji su očekivali povećanje za oko tri miliona barela, on i dalje gura zalihe na novi rekordan nivo, u situaciji kada je tržište već preplavljeno ponudom.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u maju pala je za 51 cent na 37,81 dolara, a sirova nafta “brent” se spustila za 40 centi, na 38,86 dolara za barel.

Najnovije klizanje cijena naniže počelo je sredinom prošle nedjelje nakon perioda oporavka sa gotovo 13-godišnjeg minimuma zabilježenog u februaru, sugerišući da će se taj oporavak, podstaknut nadama u dogovor glavnih proizvođača o zamrzavanju proizvodnje “crnog zlata”, možda nastaviti.

Ključni pokretač tog rasta cijena bio je slabiji dolar i nade trgovaca u pogledu sastanka u Dohi 17. aprila, na kom će vodeći proizvođači nafte, na čelu sa Rusijom i Saudijskom Arabijom, razamatrati mjere za stabilizaciju cijena, uključujući i moguće zamrzavanje produkcije.

“Neobično je da cijene sirove nafte ne idu naviše, uprkos činjenici da dolarski indeks pada u posljednja tri dana”, kaže analitičarka u kompaniji CMC Markets, Margaret Jang.

Jedno od objašnjenja je, kako dodaje, da su nade i očekivanja da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) zamrznuti proizvodnju prerano ukalkulisani u cijene, donoseći trgovcima dobitke.

“S druge strane, zalihe nafte se i dalje gomilaju dok je potražnja slaba”, dodala je ona, prenosi AFP. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti