Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRiTE Ugljevik: Za tri mjeseca ostvarena prekoplanska proizvodnja

RiTE Ugljevik: Za tri mjeseca ostvarena prekoplanska proizvodnja

UGLJEVIK, Rudnik i termoelektrana /RiTE/ Ugljevik je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila proizvodnju veću od planirane, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Termoelektrana je u martu radila stabilno, pa je ostvarena proizvodnja električne energije od 175,20 gigavat-časova na pragu, što je 15,49 odsto iznad planiranog za ovaj mjesec.

“Sa isporučenih 484,82 gigavat-časova u elektroenergetski sistem Republike Srpske tromjesečni plan proizvodnje električne energije prebačen je za 1,75 odsto. Proizvodnju električne energije pratila je i adekvatna proizvodnja na rudniku – Površinski kop /PK/ `Bogutovo Selo`, na kome je u martu proizvedeno 148.880 tona uglja ili 102 odsto u odnosu na plan i 600.000 metara kubnih čvrste mase otkrivke ili 105 odsto u odnosu na plan”, navedeno je u saopštenju.

Planovi proizvodnje uglja i otkrivke u prva tri mjeseca 2016. godine su sa ostvarenih 407.000 tona odnosno 1.600.000 metara kubnih čvrste mase ispunjeni sa 100 odsto.

“U ovom periodu je bilo izuzetno mnogo kišnih dana, koji otežavaju ili potpuno blokiraju rad na površinskom kopu /13 kišnih dana u martu i 37 kišnih dana u prva tri mjeseca/, a takođe su uzrokovali pojavu klizišta na kosinama južnog revira”, navodi se u saopštenju iz RiTE Ugljevik.

Ipak, uspješnim odvonjavanjem površinskog kopa i drugim aktivnostima, nijednog dana nije bio ugrožen rad rudnika.

U RiTE Ugljevik kažu da su u toku intenzivne pripreme za kapitalni remont Termoelektrane, u toku kojeg je, pored ostalog, planirano da se urade kapitalni remonti turbine i generatora, kao i velika sanacija cijevnog sistema kotla.

Planirano je da se kapitalni remont Termoelektrane radi tokom ljeta, a tačan datum kao i dužina njegovog trajanja će, zavisno od elektroenegretske situacije, biti dogovoren sa “Elektroprivredom Republike Srpske”.

“Paralelno sa remontom Termoelektrane `Ugljevik` uradiće se i remonti postrojenja za pripremu i otpremu uglja na rudniku”, kažu u RiTE Ugljevik. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti