Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraPrvi vjetropark u BiH već trebao biti gotov: Početak radova kasni

Prvi vjetropark u BiH već trebao biti gotov: Početak radova kasni

NEVESINJE, Potencijal razvijanja sistema stvaranja čiste energije odavno je prepoznat u Bosni i Hercegovini, a krajem sljedeće godine, ukoliko sve bude teklo prema planu, naša zemlja dobit će prvi pravi vjetropark. Ili bi bar tako trebalo biti.

Vlada Republike Srpske, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, u svojstvu koncendenta i koncesionar “Eol Prvi” Nevesinje, 2012. godine su zaključili Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje parka vjetrenjača na lokaciji Trusina kod Nevesinja.

Prema Studiji ekonomske opravdanosti koju je izdradila firma “Eol Prvi” vrijednost investicije, odnosno udjela ove firme, iznosi 102.980 KM. S obzirom da je to izrazito mali iznos za toliko velik projekat, kompanija je za partnera uzela britansku firmu Kermas koja će zapravo uložiti najveći iznos – 150.000.000 KM.

To je detalj kojeg je Ministarstvo zaboravilo spomenuti s obzirom da tamo smatraju kako za implementaciju projekta prvenstvenu odgovornost ima kompanija “Eol Prvi” koja bi trebala obezbjediti “finansijska sredstva, riješiti imovinske odnose, izraditi projektnu dokumentaciju, izabrati opremu i izvođače radova”.

Ipak, većinu sredstava obezbjedit će upravo kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva, oko 87 odsto, dok će učešće u izgradnji imati i sama opština Nevesinje. Također, u projektu bi trebale biti uključene i kopmanije iz Grčke i Danske.

Prema Aneksu na ugovor koji je dodan 2014. godine vjetroelektrana bi trebala već biti završena, ali je prvenstveno baš zbog poteškoća oko obezbjeđenja finansijskih sredstava došlo do zastoja i kašnjenja u realizaciji projekta. Milioni ipak nisu došli.

Zbog toga je kompanija “Eol Prvi” 2. decembra 2015. godine podnijela zahtjev za aneksiranje ugovora kojim bi se odredili novi rokovi izgradnje. Zahtjev se još uvijek procesuiran, ali su iz Vlade optimistični.

“Prema prijedlogu iz zahtjeva za aneksiranje Ugovora nije predviđena gradnja u fazama, a rok za izgradnju vjetroelektrane je do 31. decembar 2017. godine. Aktivnosti oko zaključenja aneksa Ugovora su u toku”, objašnjeno je iz Ministarstva.

Snaga vjetroelektrane bit će 49,5 MW, a planirana godišnja proizvodnja je 160 GWh. Vjetroelektrana će biti sačinjena od 13 vjetrenjača sa po 3,3 MW. Poređenja radi, TE Kakanj proizvodi oko 1.755 GWh godišnje. Klix.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti