Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostPovećanje energetske efikasnosti u školama i bolnicama

Povećanje energetske efikasnosti u školama i bolnicama

BANJALUKA, U Republici Srpskoj će u narednom periodu biti obnovljeno 12 objekata u oblasti obrazovanja i zdravstva, a u cilju povećanja njihove energetske efikasnosti i smanjenja troškova grijanja.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić potpisala je danas Memorandum o razumijevanju za unapređenje energetske efikasnosti sa osam gradonačelnika i načelnika opština i 12 direktora javnih ustanova u kojima će biti realizovan Projekat energetska efikasnost.

Golićeva je rekla da se potpisani Memorandum odnosi na 10 objekata u kojima je smješteno 12 zdravstvenih i obrazovnih ustanova.

„Obnova podrazumijeva utopljavanje objekata, odnosno njihovu termičku izolaciju, zamjenu stolarije, zamjenu energenata u nekim objektima na obnovljive izvore i sve što će povećati njihovu energetsku efikasnost“, istakla je Golićeva.

Ona je podsetila da su u prvom ciklusu potpisani memorandumi za obnovu 11 javnih objekata, danas je potpisano za još 10, a u planu je još 11 objekata, čime bi proces bio zaokružen

„Nakon utopljavanja ušteda energije u ovim objektima iznosiće i do 50 odsto u odnosu na materijalne troškove koje su do sada izdvajali za to. Žao mi je što projekat ne može obuhvatiti sve zainteresovane jer je za njega apliciralo više od 300, a samo 31 objekat može biti obuhvaćen po pravilu Svjetske banke, čijim kreditnim sredstvima će biti realizovan“, rekla je Golićeva i dodala da je počeo izbor izvođača radova, te da će su uslovi koje će firme morati da ispunjavaju biti veoma strogi, po pravilima Svjetske banke.

Ona je istakla da je ukupna vrijednost projekta oko 12 miliona dolara.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je da je projektom koji predviđa memorandum, kroz tri faze, obuhvaćen 21 objekat iz oblasti obrazovanja.

„Ovo će dosta značiti za sve obrazovne ustanove zato što je potrošnja energenata u zimskom periodu velika i na ovaj način će doći do značajnih ušteda u grijanju. Šteta je što veći broj škola i drugih obrazovnih ustanova ne može biti uključen u projekat“, istakao je Malešević.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković istakao je da će u ovom gradu biti rekonstruisana Gimnazija „Sveti Sava“ i dio prostorija uprave Nacionalnog parka „Kozara“.

„Mi smo već više objekata uspjeli da opremimo u skladu sa energetskom efikasnosti, a sada ćemo i ova dva objekta. Gimnazija je, inače, najastarija škola na području Prijedora“, rekao je Đaković.

Direktor Gimnazije „Sveti Sava“ iz Prijedora Radmila Bijelić rekla je da će obnova imati veliki značaj za njihovu školu jer je riječ o staroj, trošnoj zgradi.

„Drago nam je da ćemo učešćem u ovom projektu imati priliku da poboljšamo uslove rada“, rekla je ona.

Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić rekao je da će u ovoj opštini biti obnovljena Osnovna škola „Nikola Tesla“.

„Osim što ćemo uštedjeti energiju, dobićemo i komforniji prostor, a tu je i ekološka korist“, kazao je Gatarić.

CAPITAL: M. Čigoja

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti